PREVENTIVE

Mjesec borbe protiv raka dojke obilježen i u Hadžićima

Pružiti ljudima toplinu, posavjetovati se s njima

Ilustracija

Fena

21.10.2018

Udruženje liječenih i oboljelih od tumora „Rubin“ iz Hadžića je prigodnim aktivnostima obilježilo mjesec oktobar, a koji se u svijetu obilježava kao mjesec borbe protiv raka dojke.

U saradnji s mrežom za zdravlje žena WHEP, do sada je na polju prevencije i suzbijanja ove bolesti u proteklih godinu urađeno više od 1.250 ultrazvučnih te oko 100 mamografskih pregleda kod žena svih starosnih skupina.

Svjesni činjenice da od raka dojke obolijeva sve više ljudi te da ova bolest, iako se veže za žene, napada i mušku populaciju, mi u Udruženju smo tu da pomognemo kako savjetom tako i da preventivno djelujemo u suzbijanju ove bolesti. Sve preglede radi doktor Jadranko Urlić - rekla je Esma Šehić, predsjednica Udruženja ''Rubin''. 

Cilj Udruženja "Rubin" je, istakla je, pružiti ljudsku toplinu, saslušati i savjetovati svaku osobu koja se suočava s teškom dijagnozom, davati pozitivne primjere i pružiti sve vrste pomoći oboljelim od karcinoma.

Naglasila je da je edukacija stanovništva o zdravstvenoj zaštiti, naročito o samopregledu kojim se mogu uočiti promjene na tijelu, veoma važna te da na vrijeme treba potražili stručnu pomoć, saopćeno je iz UO "Rubin".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.