SARAJEVO

Preminuo poznati bh. književnik Hazim Akmadžić

Svoju prvu knjigu, zbirku poezije "Grijeh pjesme", objavio je 1973. godine

Avaz.ba

24.10.2018

Poznati bosanskohercegovački pisac Hazim Akmadžić preminuo je u petak, nakon teške bolesti. Ukop i dženaza obavljeni su jučer u tišini na sarajevskom gradskom groblju Vlakovo.

Rođen je u Cazinu 1952. godine, a svoju prvu knjigu, zbirku poezije "Grijeh pjesme", Hazim Akmadžić objavio je 1973. Za roman "Mimar" proglašen je najboljim autorom 2002. godine u BiH od Poslovne zajednice izdavača i knjižara BiH. Djela su mu prevođena na francuski, njemački, engleski i turski jezik. Neke njegove knjige su obavezna lektira u osnovnim školama u BiH. Bio je član Društva pisaca Bosne i Hercegovine.

Njegova djela kojima je dao veliki doprinos bh. književnosti su: "Grijeh pjesme", "Dječak i ptica", "Usamljeno pročelje", "Zarobljeni vjetar", "Prijatelji", "Tiše, probudit ćeš Ivana", "U zemlju ukopan", "Zelene beretke","Mors mortis","Kristalni predak","Izabrane pjesme", "Zločin je zaboraviti zločin", "Tajna dvorske lude", "Mislio sam da je mjesec žut", "Tajna dvorske lude", "Mala enciklopedija", "Soneti", "Mimar", "Gazi Husrev-beg", "Gazi Isa-beg".



Poznati pisac pokopan u tišini

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.