SARAJEVO

Sinoć u Vijećnici upriličena gala večer povodom 40. sajma turizma

Na kraju su svi prisutni mogli pogledati servirana jela iz 1897. godine te se počastiti sa pićem i ostalim delicijama

A. Sm.

A. Sm.

24.10.2018

U sarajevskoj Vijećnici upriličena Gala večer u oviru 40. Sarajevskog festivala turizma na kojoj su predstavljeni projekti Grada Sarajeva, prije svega Trebevićke žičare, te predmeti koji su od iznimne vrijednosti kao što su autentičan jelovnik i posuđe iz austrougarskog perioda koje se koristilo prilikom svečanog otvorenja Vijećnice kao jednog od najljepših i najpoznatijih izgrađenih objekata iz 1897. godine kada je prvi put svečano i otvorena. 

Sarajevski sajam turizma održava se pod pokroviteljstvom grada Sarajeva, zajedno sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom vođeni historijskim činjenicama, dijelima onih koji su ih kreirali, stvarajući nove procese, gradeći nove vizije, grad Sarajevo radi i podržava mnoge projekte od interesa za grad i državu.  

Na početku ove ceremonije u ime grada Sarajeva obratio se zamjenik gradonačelnika gospodin Milan Trivić.

- Želim da vas sve pozdravim, a naročito našu gošću Anu Babić, predsjedavajuću skupštine KS i Amira Kapu koji je danas vjerovatno najzaposleniji čovjek u Sarajevu. Posebno bih želio da pozdravim sve ljude u bijelom, kuhare jer oni imaju možda i najvažniju ulogu u turizmu. Među kuharima naročito želim da pozdravim gospodina Hasana Vilića legendu, poznatog slastičara. Tema ovog festivala je jedna jedna od važnijih u turizmu a to je gastronomija. Svi hoće da vide, čuju i osjete ali čulo okusa treba da uživa, a Sarajevo kao turistička destinacija ima šta da ponudi. Hvala vam što ste ovdje sa nama da razvijamo turizam.

Oživljavanje jelovnika iz 1897. godine koji se koristio prilikom svečane večere u novootvorenoj Vijećnici kao najreprezentativnijem objektu iz austrougarskog perioda jedan je od doprinosa grada Sarajeva te i programu ovog festivala.

Predsjednik udruženja kuhara u Bosni i Hercegovini Nermin Hodžić obratio se i pozdravio sve prisutne te se zahvalio svima onima koji su izdvojili svoje slobodno vrijeme te prisustvovali ovoj manifestaciji. On je ispred udruženja kuhara zajedno sa Milanom Trivićem i Stevom Karapandžom iskoristio priliku da dodijele zahvalnicu gospodinu Hasanu Viliću za neizmjeran doprinos u razvoju poslastičarstva i očuvanju gastronomske tradicije BiH. 

Pored zahvalnice gospodinu Hasanu počasnog člana kuhara dodijeljena je i lenta koju mu je uručio Stevo Karapandža. 

Prisutnima se obratio i direktor kulturno sportskog centra Skenderija Amer Kapo koji je također pozdravio sve prisutne i zahvalio se svim partnerima ovog sajma. Kazao je kako će ova tri dana sajma imati interesantan sadržaj i da će treći dan sajma na platou Skenderije pokušati da obore rekord u pravljenju 13.000 palačinaka. Također, istakao je da je cilj svih a i građana da centar Skenderija opet bude jedan od regionalnih centara kada su u pitanju sajmovi.

Na kraju su svi prisutni mogli pogledati servirana jela iz 1897. godine te se počastiti sa pićem i ostalim delicijama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.