REAKCIJE

Čongo: Hasečić će dobiti otkaz ako bude utvrđeno da je zlostavljala dijete

Odgajateljica već duže vrijeme na bolovanju, a ugovor u JU „Djeca Sarajeva“ istječe joj 25. novembra

A. NUHANOVIĆ

25.10.2018

Ne prestaju reakcije javnosti na šokantni videosnimak na kojem se vidi kako u sarajevskom vrtiću „Kids Land“ odgajateljica Amila Hasečić fizički maltretira trogodišnjeg dječaka, sina Zejda Šote, interpretatora duhovne muzike. Snimak je nastao 2016. godine, a slučaj nije dobio sudski epilog jer je Tužilaštvo KS, kako navodi Šoto, smatralo da ne postoji dovoljno dokaza.

Hasečić je iz „Kids Landa“ dobila otkaz, a u međuvremenu je zaposlena u JU „Djeca Sarajeva“ kao odgajateljica u vrtiću „Biseri“.

Pokrenut postupak

Povodom ovog skandala jučer se oglasila i Jasmina Čongo, v. d. direktora Javne ustanove „Djeca Sarajeva“, navodeći da odgajateljici Hasečić neće biti produžen ugovor o radu ako bude utvrđena njena odgovornost.

- Hasečić je zaposlena u ovoj Javnoj ustanovi do 25. novembra 2018. godine i o ovom slučaju je već pokrenut postupak utvrđivanja činjeničnog stanja. Ako bude utvrđena njena odgovornost, ugovor o radu neće joj biti produžen. Sindikat nas je upozorio da bismo prekidom ugovora prekršili Zakon o radu i to nam u ovom trenutku predstavlja problem, jer je odgajateljica Amila Hasečić na bolovanju duže od 42 dana – navela je Čongo.

Dodala je da je obaveza i uloga odgajateljice da u kvalitetno osmišljenom, dobro strukturiranom socijalnom i materijalnom okruženju, kroz igru utječe na sve aspekte djetetovog razvoja - tjelesnog, intelektualnog, emocionalnog i socijalnog.

Istakla je da se svi raspoloživi resursi ustanove koriste za unapređivanje rada i primarni cilj je sretno i zadovoljno dijete, jer je tada i roditelj sretan i zadovoljan.

Oštra osuda

- JU „Djeca Sarajeva“ oštro osuđuje svako neprofesionalno ponašanje prema djeci i preventivno, u skladu sa svojim mogućnostima, djeluje s ciljem sprečavanja neželjenih, neprimjerenih i zabranjenih postupaka u svom radu svih radnika ustanove, a posebno odgajateljica - istakla je Čongo.

Iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH potvrdili su nam jučer da su upoznati s ovim slučajem.

- Radniku se ne može dati otkaz dok je na bolovanju. Ali, sigurno je da se Hasečić ugovor neće produžavati nakon 25. novembra. Dobro je da je na bolovanju, da do tada nije u kontaktu s djecom – kazao je predsjednik Sindikata Selvedin Šatorović.

Roditelji se obrušili  

         na pogrešnu osobu

Nakon što je objavljen videosnimak zlostavljanja djeteta, korisnici Facebooka zatrpali su osuđujućim porukama ženu koja se zove Amila Hasečić, ali se ispostavilo da ona samo ima isto ime i prezime kao odgajateljica sa snimka.

Amila Hasečić oglasila se na svom profilu te kazala kako je njeno ime čista slučajnost i da osuđuje ovakav čin. U njenu odbranu stao je i Zejd Šoto, koji je potvrdio kako se radi o potpuno drugoj osobi te da ova Amila Hasečić nema veze sa slučajem zlostavljanja njegovog djeteta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.