SARAJEVO

Čelnici Vlade i MUP-a KS: Prevrnut ćemo sve da dođemo do izvršilaca

FENA

Piše: Avaz.ba

26.10.2018

Adem Zolj, premijer Kantona Sarajevo, istakao je danas na pres-konferenciji, nakon vanredne sjednice Vlade KS da Kanton Sarajevo s institucijama mora krenuti u borbu protiv ovog organiziranog kriminala.

Izrazio je saučešće porodici ubijenog policajca te se nada da će biti spašen život drugog policajca, kojem se ljekari još bore za život i koji bi trebao ponovo biti operiran.

- Učinit ćemo sve da se pronađu počinioci – poručio je Zolj te dodao da je Vlada KS do sada poduzela aktivnosti na nabavci oružja koju očekuje do kraja godine.

- Nastavit ćemo sarađivati s institucijama da se počinioci ovog gnusnog čina privedu pravdi. Ovo je gnusan čin jer policajci nisu ni izašli iz vozila ni upotrijebili oružje. Dok je vozilo bilo u pokretu, oni su pucali na pripadnike policije – kazao je Zolj.

Naglasio je da je ovo atak na državu i dodao da će dan kada bude ukop ubijenog policajca najvjerovatnije biti proglašen danom žalosti na području Kantona Sarajevo.

- Apeliram na smirenost građana i saradnju – rekao je Zolj i odgovorio da nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja.

Ministar unutrašnjih poslova KS Vedran Mulabdić naglasio je da osuđuje ovaj gnusni događaj i vjeruje da će počinioci biti što prije dovedeni pred lice pravde i najoštrije kažnjeni.

Kazao je da će MUP, u skladu sa svojim mogućnostima, iznaći sva potrebna sredstva da bi na bilo koji način pokušali ublažiti bol porodicama.

Zahvalio je svim policijskim i sigurnosnim agencijama koje su sve svoje resurse stavili na raspolaganje. Poručio je da će policijski službenici Kantona Sarajevo uspjeti odgovoriti svim sigurnosnim izazovima.

Mevludin Halilović, policijski komesar Uprave policije MUP-a KS, naglasio je da je jutrošnji gnusni čin nastavak agresivnog ponašanja pripadnika kriminalnih grupa prema policiji te da te grupe postaju agresivnije i opasnije.

Na ovo su, dodao je, upozoravali i prošle godine i dobili dodatna sredstva od Vlade KS za nabavku odbrambenog oružja. Podsjetio je na napad na policajce u maju ove godine na Dobrinji.

U cilju istrage nisu mogli biti iznošeni detalji, a ono što je Halilović mogao reći jeste da je u toku uviđaj pod nadzorom Tužilaštva KS, na terenu su ukupno četiri tužioca, uključeni su i Federalna uprava policije, SIPA, Granična policija BiH, na raspolaganje su stavljene snage drugih kantonalnih policija, kao i snage MUP-a RS,uključujući i helikopterske jedinice.

- Poručujem da ćemo zajedničkim snagama ako treba prevrnuti sve da dođemo do počinilaca. Policajci su ogorčeni. Naši policijski službenici nisu imali šanse. Bez povoda, razloga, bili su u pokretu, nisu upalili ni rotaciju ni izvadili vatreno oružje. To je najviši nivo zločina koji se mogao izvršiti. Nisu imali priliku da se brane – rekao je Halilović.

Kazao je da su ova dva policajca iskusni policijski službenici, sa po dvadesetak godina radnog staža te je dezinformacija da su u pitanju mladi policajci. Dodao je da se ovo desilo u 4.22 sata, da su dobili dojavu građana o pucnjavi i da se u ulici nalazi policijski auto u kojem su dva policajca, koja nisu davala znake života.

- Uvjeravam da ćemo postupati u skladu sa zakonom, ali će se braniti i građani i policijski službenici – dodao je Halilović.

Na pitanje o teškim krađama, kazao je da su jučer na Vladi KS imali informaciju za devet mjeseci i da je smanjen broj tih krivičnih djela.

Mirza Hadžiabdić, predsjednik Sindikata policije KS, istakao je da je jutros poginuo policajac koji je četvrti u poslijeratnom periodu koji je dao život vršeći policijske poslove i zadatke.

- Najoštrije osuđujemo svaki vid napada, a ovo je najbrutalniji. Dajemo punu podršku Kantonalnom tužilaštvu i Upravi policije da, u saradnji sa svim agencijama, učine maksimum da bi počinioci brutalnog ubistva bili privedeni pravdi. Bit ćemo zadovoljni kada budu pronađeni i adekvatno kažnjeni – rekao je Hadžiabdić.

Istakao je da očekuju podršku za primjenu energično i zakonom propisanih procedura svih policijskih ovlaštenja da se više nikada ne desi da bude ubijen policijski službenik.

- Očekujem da se u rasvjetljavanje svih događaja napada na policajce uključe relevantni organi i da se za ubistva i napade izriču adekvatne sankcije. Dajemo podršku kolegama da maksimalno koriste sve zakonom propisane ovlasti jer je vrijeme da se razračunamo. Nećemo tolerirati napade na policijske službenike. Tražit ćemo od svih institucija da se, ako treba, promijene određeni propisi – poručio je Hadžiabdić.

Kazao je da nositi uniformu znači biti predstavnik države i štititi građane te da su svjesni rizika, ali to nije razlog da se svakodnevno susreću sa raznim sigurnosnim izazovima, a da možda izostaju adekvatne pravne sankcije.

- Učinit ćemo sve da se ovo više ne dogodi, pa ako to bude podrazumijevalo maksimalnu upotrebu sile, ali u skladu sa zakonom, sigurno ćemo i na tome insistirati – poručio je Hadžiabdić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.