VANREDNA SJEDNICA Općinsko vijeće Novi Grad

Ubistvo dvojice sarajevskih policajaca zvat ćemo terorističkim aktom, konačnu riječ dat će Tužilaštvo

Nastavit ćemo s aktivnostima na privođenju izvršilaca ovog krivičnog djela licu pravde, kaže Selimović

A. TABAK

Foto: A. Durgut


Povodom ubistva dvojice policajaca na području Novog Grada, danas je u prostorijama Općine organizirana vanredna sjednica Općinskog vijeća Novi Grad.

Sjednici su, među ostalim, prisustvovali policijski komesar Mevludin Halilović, načelnik Četvrte PU Novi Grad Nusret Selimović, predsjednik Sindikata policije Mirza Hadžiabdić te ministar kulture i sporta Mirvad Kurić.

Komesar Halilović je na sjednici ukazao na probleme s kojima se svakodnevno susreću policajci, a povod je tragični događaj.

- Sigurnosna situacija je narušena ovim događajem. Program organiziranog kriminala krađe automobila traje od 1996. godine. Poslije akcija koje smo imali 2010. i 2013. godine, problem teških krađa jeste smanjen, ali taj problem nije riješen jer do sada nismo imali saradnju s drugim policijskim agencijama. Ako ne bude nastavljena ta saradnja kao jučer, ovaj problem neće biti riješen jer se radi o organiziranom kriminalu - rekao je Halilović.

Istakao je da je formiran tužilački tim koji vodi ovaj predmet, u koji su uključene sve policijske agencije.

- Više osoba s područja Istočnog Sarajeva je privedeno i saslušano. U toku su i pretresi na području Pala i Istočnog Sarajevao na šest lokacija - dodao je Halilović.

Načelnik Četvrte PU Novi Grad kazao je da moraju nastaviti raditi svoj posao bez obzira na sve.

- To je, nažalost, rizik ovog posla. Hvala svima na podršci koja nam mnogo znači. Nastavit ćemo s aktivnostima na privođenju izvršilaca ovog krivičnog djela licu pravde. Nadam se da je ovo posljednji slučaj i da ćemo izvući pouku te da će policajci ubuduće biti adekvatnije tretirani - rekao je Selimović.

Naglasio je da ovakav čin nije zabilježen u poslijeratnom periodu.

Načelnik općine Novi Grad Semir Efendić istakao je da se radi o vrsti kriminala kojem MUP ne može sam odgovoriti te je potrebno uključiti sve državne agencije.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Rusmir Baljić danas je na vanrednoj sjednici ovog vijeća izjavio da su vijećnici jučerašnje ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića okarakterisali kao teroristički akt.

- Konačnu riječ o tome će dati Tužilaštvo, a dok se ne oglasi mi to zovemo terorističkim aktom - rekao je Baljić.

NA VRH

Podijeli članak na