SARAJEVO

Zahvaljujući vijećnicima SBB-a, bit će formiran fond za pomoć porodicama ubijenih policajaca

Tražimo od sudova da pooštre politiku kažnjavanja počinilaca krivičnih djela koja uključuju napade na državu, državne organe i živote građana

A. Durgut

A. T.

27.10.2018

Nakon vanredne sjednice koju je Općinsko vijeće Novi Grad organiziralo povodom ubistva dvojice policajaca, doneseni su i određeni zaključci.

Između ostalog, usvojena je inicijativa vijećnika Samira Čajića (SBB), koji je tražio da se formira radna grupa za saradnju s Četvrtom policijskom upravom te da se organizira vanredna sjednica po pitanju sigurnosne situacije.

Također, zaključkom je usvojena inicijativa Ifeta Mahmutovića (SBB) da se formira fond za pomoć porodicama ubijenih policajaca na mjesečnom nivou.

Također, zaključkom je utvrđeno da Općinsko vijeće Novi Grad da punu podršku MUP-u Kantona Sarajevo, ali se pozivaju i druge policijske agencije, koje su prema važećem zakonodavstvu nadležne za organizirani kriminal i borbu protiv terorizma, da rade svoj dio posla i preuzmu vođenje ovog konkretnog slučaja, prije svega - Državna agencija za istragu i zaštitu, Granična policija te entitetske policije s obzirom na to da se radi o organiziranom, prekoentitetskom kriminalu i terorizmu.

Osim ovih, usvojeni su i sljedeći zaključci:

- Tražimo izmjene u Zakonu o krivičnom postupku na nivou države i entiteta za koji su zaduženi parlamenti ova dva nivoa vlasti i Zakonu o policijskim službenicima na svim nivoima gdje će se proširiti ovlaštenja policije, a posebno po pitanju dva stava, a to su izdavanje upozorenja i upotreba sile.

- Tražimo da se unutrašnja kontrola bavi konkretnijim stvarima, kao što su eventualna korupcija i slično, a da fokus ne bude provjera policijskih službenika nakon što su upotrijebili neka od datih ovlaštenja.

- Tražimo da Granična policija aktivnije radi na sprečavanju bijega članova kriminalnih grupa.

- Tražimo izmjene odgovarajućih zakona radi strožijeg kažnjavanja napada na državne institucije i službene osobe.

- Tražimo od sudova da pooštre politiku kažnjavanja počinilaca krivičnih djela koja uključuju napade na državu, državne organe i živote građana.

- Tražimo da Vlada Kantona Sarajevo održi vanrednu sjednicu i predloži odgovarajuće mjere za novonastalu situaciju.

- Tražimo da se se izvrši dodatno opremanje i obučavanje policajaca za vršenje funkcije zaštite države, građana, kao i njihove imovinske sigurnosti, a Općina Novi Grad Sarajevo će nastaviti davati podršku u daljnjem materijalno-tehničkom opremanju policije Novi Grad i Kantona Sarajevo, a prema iskazanim potrebama.

- Očekujemo od organa države Bosne i Hercegovine da hitno uspostave operativnu saradnju s nadležnim organima susjednih država – Srbije, Crne Gore i Hrvatske radi kvalitetnog prikupljanja potrebnih infomacija kako bi se počinioci ovog terorističkog akta priveli pravdi.

- Očekujemo najbržu istragu Tužilaštva i pravovremeno saopćavanje rezultata te istrage javnosti.

- Općinska uprava ostaje na raspolaganju nadležnim organima i policiji u toku istrage i rasvjetljavanja ovog slučaja.

- Zadužuju se službe Općine Novi Grad Sarajevo da predlože rješenje za izgradnju spomen-obilježja na mjestu stradanja policajaca uz davanje imena jednom od parkova u blizini po njihovim imenima.

- Zadužuje se Općinsko vijeće da formira radnu grupu za saradnju sa Četvrtom PU Novi Grad.

- Pozivamo ostale općine na području Kantona Sarajevo da se na sličan način uključe u podršku materijalno-tehničkog opremanja policije MUP-a KS.

- Posebno zabrinjava činjenica što potencijalni izvršioci ovog terorističkog akta, prema nepotvrđenim informacijama, dolaze s teritorija Republike Srpske te se traže kamere za videonadzor na entitetskoj granici uz konstantnu prisutnost patrole MUP-a KS u tom području.

- Kontinuirana pljačka automobila po Sarajevu i ovakve vrste napada su u isto vrijeme napad na ekonomske interese glavnog grada i Kantona Sarajevo.

- Cilj ovog napada je očito grad Sarajevo te se kao građani i nadležni organi moramo ujediniti i odbraniti od zločina i zločinaca.

- Pozivamo građane na smirenost, ali i saradnju s nadležnim organima u slučaju da primijete bilo kakve sumnjive aktivnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.