PROBLEMI

Građani se žale na hladne radijatore

Temperatura zraka unutar objekata u sezoni grijanja treba da iznosi 20 stepeni, rekli su iz “Toplana” ; To je problem građanima koji imaju malu djecu i starijima

Postrojenja rade sistemom automatske regulacije

A.T. - A.Sm.

31.10.2018

Iako je preduzeće “Toplane” 15. oktobra zvanično počelo s isporukom toplotne energije korisnicima, naši sugrađani se posljednjih dana žale na hladne radijatore u stanovima. Stanovnici nekoliko gradskih naselja, među kojima su Alipašino Polje i Dobrinja, kazali su nam da su njihovi stanovi najčešće hladni u poslijepodnevnim i večernjim satima, ističući da je u tom periodu potrebno uključiti grijanje.  

Toplotna energija

S druge strane, iz preduzeća “Toplane” kazali su nam da, bez obzira na to što je sezona grijanja zvanično u toku, njihova postrojenja rade sistemom automatske regulacije, gdje intenzitet zagrijavanja zavisi od temperature vanjskog zraka. 

- Što je temperatura vanjskog zraka viša, to je intenzitet zagrijavanja slabiji i obrnuto. Temperatura zraka unutar objekata u sezoni grijanja, u skladu s Uredbom o općim uvjetima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije, treba da iznosi 20 stepeni sa mogućnošću odstupanja od jednog stepena – rekli su iz “Toplana”.

Cjelodnevni režim

S obzirom na to da temperatura vanjskog zraka ovih dana premašuje 20 stepeni, što je neuobičajeno za ovo doba godine, iz ovog preduzeća ističu da njihova postrojenja ne vrše zagrijavanje cjelodnevnim režimom rada.  

To je, s druge strane, veliki problem građanima, posebno onima koji imaju malu djecu i starijima.


 Riječ građana

Azemina Muhić: 

- Ovih dana je toplo vrijeme, ali ujutro i navečer bude hladno, zato bi se grijanje trebalo pustiti. Bilo bi dobro kad bi se stanovi zagrijavali u jutarnjim satima.

Sara Budimlić:  

- Mislim da ujutro i navečer treba puštati grijanje, jer po danu i nije toliko potrebno. Vani je pretoplo za ovo doba godine.

Edo Alimić: 

- Ukoliko je vani toplo, nema potrebe da se troši energija. “Toplane” će sigurno da uštede na ovom vremenu.

Edin Čelik: 

- “Toplane” bi trebale puštati grijanje bez obzira na vanjske temperature. Ujutro i navečer je hladno tako da sam prinuđen grijati se na struju.



Azemina Muhić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.