SARAJEVO

"Mjesec muzeja" u Historijskom muzeju BiH

Unaprijeđena postavka "Otvoreni depo" rezultat je implementacije projekta "Glas zajednice", u saradnji s Muzejom Vojvodine iz Novog Sada

Arhiv

FENA

1.11.2018

Program manifestacije "Mjesec muzeja", koja će od 1. do 30. novembra biti održana u Historijskom muzeju BiH, bit će posvećen kulturno-historijskom naslijeđu, unapređivanju muzejske prakse i jačanju svijesti o važnosti muzeja u bosanskohercegovačkom društvu.

"Mjesec muzeja 2018" bit će obilježen viješću da je projekt Plana konzervacije i restauracije Historijskog muzeja BiH dobio grant "Getty" fondacije. Projekt je podržan kroz Getijev program "Keeping it Modern" za 2018. godinu, zajedno s još devet drugih objekata arhitekture moderne širom svijeta.

Grantom se daje podrška projektima koji, osim arhitektonske vrijednosti, imaju i potencijal da posluže kao model plana očuvanja i drugih objekata arhitekture 20. stoljeća.

Izložbe i projekti Historijskog muzeja BiH će biti predstavljeni u Sarajevu, Londonu, Banjoj Luci i Jajcu, a u muzejskom prostoru bit će predstavljene i gostujuće izložbe.

Stalnu postavku "Otvoreni depo" Historijskog muzeja BiH u novom ruhu i kroz nove sadržaje će posjetioci moći pogledati tokom besplatnih kustoskih vođenja, koja se organiziraju svakog ponedjeljka tokom mjeseca.

Unaprijeđena postavka "Otvoreni depo" rezultat je implementacije projekta "Glas zajednice", u saradnji s Muzejom Vojvodine iz Novog Sada. U muzeju će utorkom biti organiziran ciklus radionica za djecu i omladinu pod nazivom "Historijske osmice", a programom "Škole u muzeju" i "Muzej u školi" Muzej će biti uvezan s obrazovnim institucijama.

Sve aktivnosti su nastale kroz saradnju Historijskog muzeja BiH s različitim domaćim i internacionalnim partnerima – Fondacija ''Cultural Heritage without Borders'', University of the Arts London, King's College London, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjoj Luci, Muzej II zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu, Muzej Vojvodine iz Novog Sada, Memorijalni muzej Spomen područja Jasenovac, SUBNOR Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.