ZANIMLJIVOSTI

Pasha 003 vlada na Skakavcu

Na snimcima se vidi da medvjed but od 40 kilograma mesa nosi kao čačkalicu

Ekipa radila dan i noć dok Pashu nije „uhvatila“

Piše: A. SPREČAKOVIĆ

1.11.2018

Ekipe profesora, veterinara, rendžera i lovaca gotovo godinu prate medvjede, vukove i ostale velike divlje životinje u šumama zaštićenog prirodnog područja „Skakavac“. Prije nekoliko mjeseci postavili su zamke, na koje se prvi upecao medvjed. Nakon toga, postavili su mu telemetrijsku ogrlicu pomoću koje sada prate njegovo kretanje 24 sata.   

 Lisice i srne

Osim medvjeda, kako je kazao veterinar Vedad Škapur, nije se nijedna druga životinja uhvalita, što znači da je ovaj medvjed sam na svom području kojim vlada.

- Imali smo vrlo zanimljivih situacija dok ga nismo savladali. Postavljali smo i zamku sa butom mesa od 40 kilograma. Dođemo za nekoliko dana i vidimo na snimcima da medo uzme ovaj but i nosi ga kao čačkalicu. Tek kada smo mu prilagodili zamku, upao je u nju, nakon čega smo ga uspavali, postavili ogrlicu i pustili ga. Dali smo mu ime Pasha 003, jer je treći takve vrste u BiH kojeg pratimo. Instalirane su i kamere pa, osim medvjeda, na naše fotozamke često su se aktivirale i druge životinje poput lisica i srne – rekao je Škapur.

Članovi Lovačkog društva „Sarajevo“, koji pomažu veterinarima, tvrde da u ovoj zoni ima još medvjeda, pretežno ženki s mladunčadi, ali da je Pasha jedan od najvećih medvjeda koji je do sada primijećen. Njegova veličina je glavni razlog zašto je jedino on primijećen na „Skakavcu“.

Škapur kaže da Pasha izbjegava ljude pa se ne kreće tokom dana, već samo noću. Često se zadržava u šljivicima nedaleko od sela Luka kod Stubline. Zanimljivo je i to da je medo snimljen u društvu pasa lutalica te da ga se oni ne plaše, a on ih i ne tretira.

- Narednih mjeseci pratit ćemo detaljnije šta radi i kako će Pasha provoditi vrijeme. Zanima nas i to kako će se pripremati za zimu, gdje će napraviti brlog... – naglasio je Škapur.

Najčešća ruta kojom se Pasha kreće

Zdravstveno stanje

Prema riječima Nihada Fejzića, dekana Veterinarskog fakulteta, cilj onoga što rade stručnjaci jeste da se utvrdi koje zvijeri nastanjuju Skakavac, da se odrede njihove osobine i kretanje, s posebnim naglaskom na zdravstveno stanje. Ovo je naročito bitno, kaže, zbog zaraznih bolesti koje se mogu prenijeti sa životinja na ljude, te se u budućnosti mogu unaprijediti mjere kako bi se ovo spriječilo.

 Vrijednost projekta 162.000 KM

Ekipe stručnjaka medvjede i druge životinje prate i analiziraju u okviru projekta „Inventarizacija, populacijski i zdravstveni status velikih zvijeri i drugih vrsta na području spomenika park prirode Skakavac“. Vrijednost projekta je 162.000 maraka, od čega je 80.000 KM dao Fond za zaštitu okoliša FBiH, a 82.000 KM Veterinarski fakultet i Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja. Ovo je mali iznos, s obzirom na to da se za slične projekte u zemljama EU izdvajaju milionski iznosi.

Pasha „uhvaćen“ fotozamkom

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.