ALARMANTNO

Gađaju ljekare stetoskopom, prevrću stolove i zaključavaju ih

Ljekari nisu cvjećke, kao što ni pacijenti nisu anđeli, rekao je Selimić

U Domu zdravlja Vogošća pacijent stetoskopom napao doktoricu

D.B. - A.T.

3.11.2018

Verbalni i fizički napadi na ljekare i medicinske sestre u domovima zdravlja na području KS pojačani su u posljednje vrijeme. O ovom problem jučer je javnost upoznao menadžment „Doma zdravlja KS“ istakavši da su zbog narušene sigurnosne situacije i zdravstveni radnici izloženi velikom pritisku pri obavljanju svog posla. 

Krilo doktora

Portparol „Doma zdravlja KS“ Arman Šarkić kazao je da se često susreću s ovakvim vrstama napada na medicinsko osoblje. 

- U Domu zdravlja (DZ) Vogošća imali smo slučaj gdje je pacijent stetoskopom napao doktoricu. U jednom je zabilježeno to da je pacijent izvrnuo sto s kompletnim inventarom u krilo doktora. Također, desilo se i to da je pacijent zaključao doktora u ordinaciji, odakle nije mogao izaći – rekao je Šarkić.

Ističe ipak da su verbalni napadi češći u odnosu na fizičke te da je neophodno reagirati na samom početku.

- Međutim, verbalni napad uvijek je prethodnica fizičkom. Zbog toga svi moramo podići nivo svijesti na jedan viši nivo i moramo reagirati na pravi način kako stanje ne bi eskaliralo i desilo se nešto s većim posljedicama – dodao je Šarkić.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika KS Edo Selimić rekao je da niko nema pravo nikoga napadati, ni ljekare, ni policajce, ni prosvjetare... Tvrdi da je generalno državni sistem kriv.

Dobri i loši

- Ljekari nisu cvjećke, kao što ni pacijenti nisu anđeli. Svugdje imate i dobrih i loših. Pacijenata ima divnih, a ima i odvratnih. Tako i nas ljekara ima divnih, ali i odvratnih – rekao je Selimić i dodao da se napadi mogu smanjiti jedino ukoliko se promijeni organizacija zdravstva.


Ljekari traže zaštitu struke

Iz „Doma zdravlja KS“ također ističu da je sigurno i mirno okruženje vrlo važno za pravilan rad medicinskog osoblja, jer svaka greška izazvana pritiscima i verbalnim i fizičkim prijetnjama može biti fatalna. Zbog toga menadžment ove ustanove, sindikati zdravstvenih profesionalaca i svi zaposleni su jedinstveni u stavu da se zaštiti struka i traži zakonska odgovornost za napade na ljekare i medicinske sestre na radnom mjestu. Također, zahtijevaju da se ovakvi napadi u budućnosti tretiraju kao napadi na službenu osobu.


Selimić: Promijeniti organizaciju

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.