INSTRUKCIJE

Đaci će učiti ili bosanski ili srpski ili hrvatski jezik

Političke odluke u obrazovanju uvijek prave problem u primjeni, jer bi sada trebalo izmijeniti niz drugih zakonskih podakata i usaglasiti to s ovom odlukom Ministarstva

Naredba školama: Roditelji djece moraju se odlučiti za jedan jezik

Piše: A. SPREČAKOVIĆ

3.11.2018

Ove školske godine u đačkim knjižicama i svjedodžbama više neće pisati bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost (B/H/S) kao naziv predmeta. To je odluka kantonalnog ministra obrazovanja, nauke i mladih Elvira Kazazovića, koji je o ovome u četvrtak obavijestio direktore osnovnih i srednjih škola.  

Instituti i fakulteti

U dopisu koji je dostavljen na njihove adrese stoji kako se, prema Zakonu o osnovnom i srednjem obrazovanju, nastava i drugi oblici odgojno-obrazovnog rada izvode na jednom od tri zvanična jezika kojima se služe konstitutivni narodi u BiH, bosanskom, hrvatskom ili srpskom jeziku.

Naziv predmeta proističe iz naziva jezika kojim se pojedinci služe, te je ministar naložio školama da provedu anketu među roditeljima i starateljima koji trebaju izabrati naziv predmeta koji će slušati njihovo dijete. Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost ili Srpski jezik i književnost.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Saudin Sivro smatra kako naziv jezika pitanje o kojem treba raspravljati struka, a ne politika, te da postoji dovoljno instituta i fakulteta koji se trebaju baviti ovom problematikom i predložiti najbolje rješenje.

- Morali smo čekati puna dva mjeseca jer se u odjeljenske knjige i ostalu dokumentaciju nije mogao upisati naziv ovog predmeta. Pisani su grafitnom olovkom. Političke odluke u obrazovanju uvijek prave problem u primjeni, jer bi sada trebalo izmijeniti niz drugih zakonskih podakata i usaglasiti to s ovom odlukom Ministarstva. Ako bi inspektor došao u školu i pregledao svu dokumentaciju, može lako naći prostora da kažnjava škole, direktore i predmetne nastavnike – kazao je Sivro.

Mogući problem

Osim toga, smatra da se stvara još jedan mogući problem, a to je ukoliko se roditelji opredijele za srpski ili hrvatski jezik, a u školi radi nastavnik kojem u diplomi stoji da je nastavnik isključivo bosanskog jezika, direktor bi morao angažirati nastavnika hrvatskog ili srpskog jezika i književnosti.


Problem riješiti na nivou BiH

- Dolazimo u jednu apsurdnu situaciju. Ovo je problem koji treba riješiti na nivou BiH. Smatramo također da obrazovanje ima daleko većih problema od naziva jezika, počevši od načina na koji podučavamo djecu do potrebe da ih naučimo kritičkom mišljenju. Interesantno će biti vidjeti šta će se dešavati na terenu.


Sivro: Apsurdna situacija

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.