CENTAR

Zelena oaza ispred Pozorišta mladih

Već je postavljeno 10 klupa, sedam velikih žardinijera sa niskim rastinjem i sezonskim cvijećem, trava kao i korpe za smeće, rekla Minić

Nekadašnji parking pretvoren u trg: Ljepši ugođaj za goste Pozorišta

E. P.

4.11.2018

Plato ispred Pozorišta mladih pretvoren je u malu zelenu oazu u kojoj će posjetioci ovog pozorišta, ali i građani, moći uživati i odmoriti se. Na ovom prostoru ranije je bio parking, a Općina Centar je inicirala da nakon uređenja ovaj trg bude nazvan po Jurislavu Koreniću. 

Betonske ploče

U završnoj fazi je rekonstrukcija i hortikulturno uređenje ovog prostora, a već su postavljeni 10 klupa i sedam velikih žardinijera s niskim rastinjem i sezonskim cvijećem, trava kao i korpe za smeće. Između zelenih površina postavljene su betonske ploče koje će služiti kao pješačke staze kroz trg.

Među građanima koji su se jučer odmarali na novom trgu bila je i Darija Minić, koja nam je kazala da je iznenađena urađenim.

- Došla sam zajedno s kćerkom da kupim kartu za predstavu. Oduševila sam se novim klupama i zelenilom – rekla je Minić.

Prostor unutar trga pruža mnogo mogućnosti, od mjesta za igru i druženje do mjesta za umjetničke performanse ili neke druge vidove zabave i edukacije.

Neophodan parking

Da je ovo jedan od ljepših projekata, smatra i Ivana Cutić. Kaže da je zadovoljna izgledom.

- Parking je bio neophodan, a, s druge strane, ovo je zaista puno bolje i potrebnije za posjetioce Pozorišta mladih. Vjerujem da će biti još kreativnije kad se sve završi – rekla je Cutić.


Projekt studenta Ahmeta Prošića

Idejno rješenje je uradio student Akademije likovnih umjetnosti na Odsjeku za grafički dizajn Ahmet Prošić. Koncept i ideja njegovog rada pod nazivom “Via vitae” (Put života) su zasnovani na simbolici drveta, a inspirirani su asocijacijom na pozorište kao "daske koje život znače".


Minić: Iznenađena urađenim

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.