NOVO SARAJEVO Općinsko vijeće mjesecima raspravlja o ONSA-i

Preduzeće radi bez uprave, realizira samo dva projekta

Iako se, kako nezvanično saznajemo, radi o političkim igrama, u Općini tvrde da je isključivo u pitanju procedura te da je načelniku preporučeno da odluke o imenovanju ovih članova predloži Vijeću

A. S.
07.11.2018 08:17

Općinsko vijeće: Problemi izbora novih članova traju duže od godine

Javno preduzeće ONSA, koje je osnovala Općina Novo Sarajevo za upravljanje svojom imovinom, mjesecima nema kompletiranu upravljačku strukturu. Firma je nakon osnivanja radila godinu, a problemi su nastali kada je Halid Ganija napustio mjesto predsjednika Skupštine, a tu poziciju kao vršilac dužnosti preuzeo Faruk Pršeš.  

Javni konkurs

U isto vrijeme Zehra Orahovac, na lični zahtjev, napustila je mjesto člana Nadzornog odbora, što je zakompliciralo situaciju. Općina je u dva navrata raspisivala konkurs, a prema odgovoru koji smo dobili iz Općine, prvi put niko nije ispunjavao uvjete, a drugi put prijedlog izabranih kandidata nije usvojilo Općinsko vijeće.

Sve vrijeme, dakle, ovo javno preduzeće radi bez popunjene uprave i vrlo skromno, dok su imenovanja članova upravljačkih tijela dodatno ispolitizirana sjednicama OV.

Tako je posljednja sjednica OV prekinuta prije nego što je i počela, jer se vijećnici nisu mogli dogovoriti o tome treba li tri nove tačke koje se odnose na ONSA-u uvrstiti u dnevni red. Trebalo je izabrati predsjednika Skupštine Samira Avdića, za člana Skupštine imenovati Miljana Cvijana, a za člana Nadzornog odbora potvrditi Vahedina Bulju. To se, međutim, nije desilo.

Iako se, kako nezvanično saznajemo, radi o političkim igrama, u Općini tvrde da je isključivo u pitanju procedura te da je načelniku Nedžadu Koldži preporučeno da odluke o imenovanju ovih članova predloži Vijeću.

Zamjenik predsjedavajuće OV Edin Rovčanin kazao nam je da je OV načelniku naložilo da imenuje vršioce dužnosti na ovim pozicijama, što je i učinjeno, međutim, tim ljudima je istekao mandat i neophodno je izabrati nove.

Završiti proceduru

- Od predloženih kandidata dva su već obavljala te funkcije, nova osoba je jedino predložena za predsjednika Skupštine. Oni bi trebali biti na tim funkcijama dok ne bude raspisan konkurs i završena cijela procedura. Imali smo sastanak danas (jučer, op. a.) i odlučeno je da se imenovanje u ONSA-i tretira na narednoj sjednici OV – kazao je Rovčanin.

 Realiziraju dva projekta

Preduzeće ONSA trenutno upravlja sportskom dvoranom „Novo Sarajevo“ i pomoćnim terenom s vještačkom travom na Grbavici. Realiziraju se dva projekta: „Unapređenje zdravlja kroz sportske aktivnosti“ i „Prevencija nogometnog hiliganizma i nereda na sportskim terenima“. Općina je iz budžeta za oba projekta izdvojila ukupno 60.000 maraka. Osim toga, ovo preduzeće treba upravljati i Međunarodnim centrom za djecu i omladinu, objektom nekadašnjeg doma „Boško Buha“, javnim parkinzima... Ali, to se još nije desilo. 

  • Koldžo: Prijedlog kandidata
    Koldžo: Prijedlog kandidata
NA VRH