NOVO SARAJEVO

Preduzeće radi bez uprave, realizira samo dva projekta

Iako se, kako nezvanično saznajemo, radi o političkim igrama, u Općini tvrde da je isključivo u pitanju procedura te da je načelniku preporučeno da odluke o imenovanju ovih članova predloži Vijeću

Općinsko vijeće: Problemi izbora novih članova traju duže od godine

Piše: A. S.

7.11.2018

Javno preduzeće ONSA, koje je osnovala Općina Novo Sarajevo za upravljanje svojom imovinom, mjesecima nema kompletiranu upravljačku strukturu. Firma je nakon osnivanja radila godinu, a problemi su nastali kada je Halid Ganija napustio mjesto predsjednika Skupštine, a tu poziciju kao vršilac dužnosti preuzeo Faruk Pršeš.  

Javni konkurs

U isto vrijeme Zehra Orahovac, na lični zahtjev, napustila je mjesto člana Nadzornog odbora, što je zakompliciralo situaciju. Općina je u dva navrata raspisivala konkurs, a prema odgovoru koji smo dobili iz Općine, prvi put niko nije ispunjavao uvjete, a drugi put prijedlog izabranih kandidata nije usvojilo Općinsko vijeće.

Sve vrijeme, dakle, ovo javno preduzeće radi bez popunjene uprave i vrlo skromno, dok su imenovanja članova upravljačkih tijela dodatno ispolitizirana sjednicama OV.

Tako je posljednja sjednica OV prekinuta prije nego što je i počela, jer se vijećnici nisu mogli dogovoriti o tome treba li tri nove tačke koje se odnose na ONSA-u uvrstiti u dnevni red. Trebalo je izabrati predsjednika Skupštine Samira Avdića, za člana Skupštine imenovati Miljana Cvijana, a za člana Nadzornog odbora potvrditi Vahedina Bulju. To se, međutim, nije desilo.

Iako se, kako nezvanično saznajemo, radi o političkim igrama, u Općini tvrde da je isključivo u pitanju procedura te da je načelniku Nedžadu Koldži preporučeno da odluke o imenovanju ovih članova predloži Vijeću.

Zamjenik predsjedavajuće OV Edin Rovčanin kazao nam je da je OV načelniku naložilo da imenuje vršioce dužnosti na ovim pozicijama, što je i učinjeno, međutim, tim ljudima je istekao mandat i neophodno je izabrati nove.

Završiti proceduru

- Od predloženih kandidata dva su već obavljala te funkcije, nova osoba je jedino predložena za predsjednika Skupštine. Oni bi trebali biti na tim funkcijama dok ne bude raspisan konkurs i završena cijela procedura. Imali smo sastanak danas (jučer, op. a.) i odlučeno je da se imenovanje u ONSA-i tretira na narednoj sjednici OV – kazao je Rovčanin.


 Realiziraju dva projekta

Preduzeće ONSA trenutno upravlja sportskom dvoranom „Novo Sarajevo“ i pomoćnim terenom s vještačkom travom na Grbavici. Realiziraju se dva projekta: „Unapređenje zdravlja kroz sportske aktivnosti“ i „Prevencija nogometnog hiliganizma i nereda na sportskim terenima“. Općina je iz budžeta za oba projekta izdvojila ukupno 60.000 maraka. Osim toga, ovo preduzeće treba upravljati i Međunarodnim centrom za djecu i omladinu, objektom nekadašnjeg doma „Boško Buha“, javnim parkinzima... Ali, to se još nije desilo. 

Koldžo: Prijedlog kandidata

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.