SARAJEVO

Zolj i Ademaj s predstavnicima zdravstvenih ustanova: Brže rješavati zloupotrebe bolovanja

Svake sedmice se na području Kantona Sarajevo otvori 1.500 do 2.000 bolovanja

S današnjeg sastanka

Avaz.ba

7.11.2018

Svake sedmice se na području Kantona Sarajevo otvori 1.500 do 2.000 bolovanja, a Zavod zdravstvenog osiguranja KS po tom osnovu firmama refundira na godišnjem nivou od šest i po do sedam miliona KM.

Ovi podaci su izneseni na današnjem sastanku premijera Kantona Sarajevo Adema Zolja i ministrice zdravstva Zilhe Ademaj, a koji se redovno održavaju s ciljem ubrzavanja reformskih procesa u zdravstvu, ali i rješavanja akutnih problema u ovoj oblasti.

Bolovanja, odnosno njihova zloupotreba je jedno od takvih pitanja jer, prema tvrdnjama iz ZZO KS, kod 10 do 15 posto slučajeva radi se o zloupotrebi ovog prava, odnosno otvaranju bolovanja bez utvrđenih povoda. Inspekcije se redovno vrše, a poseban problem, kako isti izvor navodi, jesu i poslodavci koji ne zbrinjavanju svoje uposlene nakon što oni, po procjenama drugostepene komisije, dobiju invalidnost te u takvim slučajevima oni nastavljaju s bolovanjima, što posebno opterećuje zdravstveni sistem.

Ministarstvo zdravstva KS će finansirati rekonstrukciju prostora koji će biti stavljen u funkciju u okviru Hitne pomoći KS za pružanje 24-satne pedijatrijske zaštite, što bi, prema najavama, trebalo biti gotovo u naredni mjesec.

Također, najavljeno novo radno vrijeme Doma zdravlja KS od 7 do 21 sat treba biti propisano Pravilnikom o radu ove ustanove na koji resorno ministarstvo uskoro treba dati svoju saglasnost.

Put pacijenta i dalje ostaje aktuelno pitanje. Iz ustanova navode da su dogovori u toku, a ministrica Ademaj tražila je u međuvremenu brže rješavanje nekih aktuelnih pitanja, od broja uputnica koje se izdaju u okviru bolničkog liječenja, zaštite podataka pacijenta i čestog zastoja operativnog informacionog sistema u ZZO KS.

- Pomaci su napravljeni, ali reformski procesi moraju ići znatno brže kako bi dobili funkcionalno zdravstvo. Kapaciteta imamo, ali bolja organizacija rada i pružanja usluga u čitavom zdravstvenom sistemu učinit će i pacijente i uposlene zadovoljnijim - istakao je premijer Zolj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.