PROJEKTI

Novo sjedište MUP-a bit će u zgradi ViK-a na Pofalićima

U novoizgrađenoj zgradi, osim sjedišta, bit će smješteni Saobraćajna policija, Treća PU, Odjeljenje za izdavanje pasoša...

Lokacija u Kolodvorskoj na kojoj će biti izgrađen objekt MUP-a KS. M. Kadrić

Piše: A. TABAK

9.11.2018

Novo sjedište Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) KS bit će u Kolodvorskoj ulici na Pofalićima, na parceli koju je godinama za svoje potrebe koristilo preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ (ViK).

Arhivska građa

Vlada KS, u nacrtu budžeta za narednu godinu, prema riječima Mulabdića, planirala je 3,5 miliona KM za izgradnju nove zgrade Ministarstva.

- U novoizgrađenoj zgradi, osim sjedišta MUP-a, bile bi smještene i određene organizacione jedinice, Saobraćajna policija, Treća PU, Odjeljenje za izdavanje pasoša... Također, mogli bismo planirati i garažni prostor za naša vozila, kao i prostor za arhivsku građu MUP-a – rekao je Mulabdić.

Ističe da su ranije imali određenih političkih nesuglasica kada je u pitanju ta parcela, koja zadovoljava sve potrebe MUP-a.

- Bitna nam je ta lokacija iz razloga što će se Policijska uprava Novo Sarajevo u neko dogledno vrijeme morati dislocirati, jer objekt u kojem je trenutno smještena nije naš. Regulacionim planom predviđeno je čak i rušenje tog objekta. Više je razloga zbog čega je ta lokacija u Kolodvorskoj najidealnija za gradnju našeg sjedišta – dodao je Mulabdić.

Postojeća konstrukcija

Ministar nije mogao govoriti o tome hoće li postojeća građevinska konstrukcija biti srušena ili će samo biti nastavljena gradnja. O tome će odlučiti građevinski stručnjaci.


Značajan kapitalni projekt

Mulabdić ističe da su se nakon nedavno održane hitne sjednice o temi sigurnosti u KS stekli svi uvjeti za realizaciju ovog projekta.

- Na tom zasjedanju doneseni su zaključci, uključujući kratkoročne i dugoročne mjere, a jedna od tih mjera je da Skupština nalaže Vladi da pripremi i završi sav potreban materijal kako bismo se dogovorili oko ove parcele i da konačno krenemo u realizaciju – rekao je Mulabdić, istakavši da se radi o jednom od najznačajnijih kapitalnih projekata kako za Ministarstvo tako i za KS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.