POLEMIKE

Politička kriza u OV Centar

Predsjedavajuća Karačić tvrdi da je sjednica bila prekinuta zbog nedostatka kvoruma te da je poziv za nastavak bio upućen u skladu s Poslovnikom

Posljednja sjednica Općinskog vijeća Centar prekinuta

D. B. – A. T.

9.11.2018

Vijećnici SDP-a, Naše stranke, DF-a, GS-a te Stranke penzionera nisu željeli prisustvovati jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća (OV) Centar. Zbog toga je rukovodstvo Vijeća odlučilo da se nastavak sjednice, koji je bio zakazan za jučer, odgodi. Kako stvari stoje, sporno je neusvajanje novog statuta Općine, zbog kojeg je prošla sjednica bila prekinuta, uz obrazloženje kako nema kvoruma.  

Dnevni red

Igor Stojanović iz SDP-a kazao nam je da je Statut samo jedan od razloga zbog kojeg nisu htjeli doći na sjednicu.

- Dvije godine smo čekali da dođe statut na dnevni red, a zbog čega nije ranije, samo zna rukovodstvo Vijeća. Pokušali su da oduže proceduru i kada je na kraju konačno, nakon dvije godine, došao na red, rukovodstvo koje ga je predložilo ne glasa za taj statut, nego još objave nakon dvije godine da nisu sve procedure ispoštovane – rekao je Stojanović.

Istakao je da je i predsjedavajuća OV Karolina Karačić napravila propust te da je kvorum postojao bez obzira na to što su oni napustili prošlu sjednicu.

- Kada je vidjela da neće proći određene odluke, prekinula je sjednicu, s obrazloženjem da nema kvoruma. Također, napravila je i propust kada je dogovorila nastavak sjednice bez sazivanja Kolegija. Ona je sama odredila datum – rekao je Stojanović.

Predsjedavajuća Karačić ustvrdila je za naš list da je sjednica bila prekinuta zbog nedostatka kvoruma te da je poziv za njen nastavak bio upućen u skladu s Poslovnikom. Također je rekla kako nije obaviještena o tome da vijećnici pojedinih stranaka neće prisustvovati sjednici, istakavši da se radi o dnevnim političkim dešavanjima, koja ne bi trebala da utječu na rad Vijeća.

Prepucavanje stranaka

 

Haris Mujanović, predsjednik Kluba vijećnika SBB-a, kazao je da neće da se miješaju u prepucavanja kada je u pitanju Statut Općine.

- Mi smo dali svoje amandmane koji su usvojeni. U prepucavanje nekih političkih stranaka nećemo ulaziti, jer nas to ne zanima – istakao je Mujanović.

Ugroženi projekti  

Posljedice ovakvih dešavanja, kako su naveli iz rukovodstva Vijeća, mogu dovesti u pitanje niz odluka i drugih akata kojima bi se direktno ugrozili projekti u korist građana. Neki od njih su izgradnja kosog lifta na Ciglanama, škole na Šipu, vrtića „Razigrani dani“, rekonstrukcija i izgradnja saobraćajnica, kružnih tokova, vodovodnih i kanalizacionih sistema, te Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.