SARAJEVO

Na današnji dan ubijeni učiteljica Fatima Gunić i đaci Adis Mujala, Vedad Mujkanović i Feđa Salkić

Ovog zločina prisjetila se i Dženana Tanović, koja je sa suzama u očima rekla kako je geler njenog sina pogodio u glavu dok je prepisivao pjesmicu s table

S današnjeg obilježavanja godišnjice

E. P.

9.11.2018

Roditelji ubijenih, rodbina, prijatelji i đaci Osnovne škole "Fatima Gunić" su učenjem Fatihe, minutom šutnje te polaganjem cvijeća na spomen-obilježje na Trgu ZAVNOBiH-a na Alipašinom Polju obilježili danas godišnjicu zločina ubijenih. 

Učiteljica Fatima Gunić ubijena je 9. novembra 1993. godine s kredom u ruci, a živote su izgubili i đaci Adis Mujalo, Vedad Mujkanović i Feđa Salkić, koje je voljela i učila da budu radoznali i bolji ljudi. Ispaljena granata s položaja agresora u Nedžarićima je tog dana na najužasniji način prekinula jedan školski čas.

Ovog zločina prisjetila se i Dženana Tanović, koja je sa suzama u očima rekla kako je geler njenog sina Vedada pogodio u glavu dok je prepisivao pjesmicu s table.  

- Dan prije bio je sretan jer mu je učiteljica zaključila sve petice. Imao je samo devet godina i devet mjeseci, a danas bi bio odrastao čovjek – rekla je Tanović.

Direktor Osnovne škole "Fatima Gunić" Hajrudin Ćuprija kazao je da od 2013. organiziraju dan sjećanja na ovaj zločin. 

- Smatramo da je nedovoljno položiti cvijeće i odvojiti 15 minuta za program, pa smo otvorili spomen-sobu, u kojoj su izložene fotografije ubijenih, njihova odjeća, igračke...Također ćemo i ove godine organizirati memorijalni turnir u odbojci za učenike novogradskih škola, fudbalsko takmičenje za dječake. Učiteljica i učenici poginuli su držeći olovku u ruci na času bosanskog jezika i to je bio njihov jedini grijeh - rekao je Ćuprija.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.