"POTICAJI" Sramotna odluka Vlade Sarajevskog kantona pod vodstvom Adema Zolja

Kako su tajkunima SDA opet dodijeljene državne pare

Subvenciju su dobile i firme "Hayat“, "ANS Drive", "Mujanovići“, "Kamer Commerce“, ...

E.Ma.
09.11.2018 18:09

Nedžad Branković: Po zakonu

Foto: ARHIV

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj (SDA) potpisao je odluku kantonalne Vlade o dodjeli sredstava za poticaj maloj privredi. Ne bi tu bilo ništa sporno, da se na spisku nisu našle firme čiji su vlasnici vrlo odani kadrovi SDA ili su bliski toj stranci. Jedanaest kompanija je dobilo poticaj za subvencioniranje kamata po preuzetim kreditima.

Među onima koji su dobili poticaje je i firma „Saraj inženjering“ u vlasništvu nekadašnjeg federalnog premijera iz SDA i istaknutog kadra te stranke Nedžada Brankovića. Iz kantonalnog budžeta Brankovićeva firma dobila je 37.105 maraka.

 • Odluka koju je potpisao premijer Zolj
  Odluka koju je potpisao premijer Zolj

Subvenciju su dobile i firme "Hayat“, "ANS Drive", "Mujanovići“, "Kamer Commerce“,... Podsjetimo, TV "Hayat" u vlasništvu porodice Švrakić je vodila posljednju predizbornu kampanju SDA i Šefika Džaferovića, firma "ANS Drive", u vlasništvu Alije Gadže, našla se u "epicentru" čuvene afere "Zadruga", kompanija "Mujanovići" Murisa Mujanovića zapravo je omiljena mesarska radionica Bakira Izetbegovića kojoj su dodijeljena ekskluzivna prava za izvoz mesa iz BiH u Tursku, ....    

 • Gadžo je sarađivao i sa bivšim reisom Cerićem
  Gadžo je sarađivao i sa bivšim reisom Cerićem Foto: (ARHIV)
 • Mujanović i Izetbegović: Pouzdana saradnja
  Mujanović i Izetbegović: Pouzdana saradnja Foto: (ARHIV)
 • Zgrada "Hayata" u Vogošći
  Zgrada "Hayata" u Vogošći Foto: (ARHIV)

Brankovićev „Saraj inženjering“ je i 2017. godine bio na Vladinom spisku za dodjelu poticaja, ali je tadašnji premijer Elmedin Konaković povukao odluku, jer je, kako je kazao, donesena dok je on bio na putu, a ocijenio ju je kao sramnu.

Kako tad tako i sad - sramotno. Iz očiju bi uzeli, a šta bi tek radili kad bi opet ostali na vlasti? 

NA VRH