SARAJEVO

Djeca oboljela od epilepsije neće ostati bez lijeka

Svima koji su tokom proteklog mjeseca kupovali ovaj sirup sredstva će refundirati Zavod zdravstvenog osiguranja

Ademaj: Izmjena i dopuna liste ide na Vladu KS

M.R.S.

13.11.2018

Roditelji djece oboljele od epilepsije u Kantonu Sarajevo, koji su bili zabrinuti jer se lijek „keppra“ nije našao na novoj esencijalnoj listi, mogu odahnuti.

Zilha Ademaj, ministrica zdravstva KS, istakla je da djeca neće ostati bez lijeka.

Dodala je da će sirup ''keppra'' biti uvršten na dodatnu esencijalnu listu, a svima koji su proteklog mjeseca kupovali ovaj sirup, sredstva će refundirati Zavod zdravstvenog osiguranja.

- Proizvođač ovog lijeka „Medis“ nije dostavio zahtjev i dokumentaciju, nije aplicirao za listu lijekova. Bilo je još nekih lijekova koji se zbog toga nisu našli na listi. Svjesni važnosti sirupa „keppra“, ali i nekih drugih lijekova, opredijelili smo se da damo dodatni rok da se upotpuni dokumentacija – kazala je Ademaj.

Naglasila je da je nadležna komisija razmatrala svu pristiglu dokumentaciju i prihvatila da ''keppra'' te još neki lijekovi, između ostalog, za respiratorni sistem, budu uključeni na listu.

- Izmjena i dopuna liste ide na Vladu KS. Vlada će, vjerotavno, u četvrtak imati sjednicu i mislim da ćemo sve do te sjednice uspjeti pripremiti – dodala je Ademaj.

Napomenula je da na listi ima raznih lijekova za epilepsiju od brojnih proizvođača, ali nijedan u obliku sirupa koji je, zbog ovog svog oblika, pogodan za djecu.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.