RASPRAVE

Šta će se graditi u parku Hastahana

Vijećnica Zulfikarpašić tvrdi da Centralna banka BiH u parku želi graditi poslovnu zgradu i trezor ; Tribini je prisustvovalo više od 100 građana

Sa jučerašnje tribine: Okupljeni poslali poruku da ne daju svoje zelenilo

D.B.

13.11.2018

Burnom reakcijom na jučerašnjem sastanku građani mjesne zajednice Marindvor jasno su stavili do znanja da ne žele izgradnju velikih objekata u parku Hastahana i da su i ova put prioritet zelene površine. Bez obzira na to što je sastanak organiziran jučer u 14 sati, kada je većina građana na poslu, odziv je bio veliki. Osim predstavnika Općine i nekoliko vijećnika Općinskog vijeća Centar, sastanku je prisustvovalo više od 100 građana.  

Smiješni papiri

Na pitanja građana šta bi se tu tačno trebalo nalaziti, s obzirom na to da je bilo više špekulacija, od muzeja pa do tržnih centra, predstavnici Općine su kazali kako ni oni nemaju tačnu informaciju o tome.  

Vijećnica Amra Zulfikarpašić kazala je kako nadležni građanima moraju dati tačne informacije.

- Svi trebaju znati da je nama guverner Centralne banke BiH došao s planom i kazao kako je potrebno da hitno uplati novac Općini da bi mu dala saglasnosti za gradnju u parku. Mislim da je sve spremno. Na papirima je flomasterom zelenim bila zahvaćena jedna veća površina parka, a ne samo dio za zgradu. Guverner je pričao i o izgradnji trezora i nemoguće je da iz Općine ne znaju šta će se graditi – kazala je Zulfikarpašić.

Građani su kazali kako ne odustaju od svog cilja te da ne dopuštaju da se uništi ovo malo zelenila u centru, pa tako nisu dozvolili ni da se predstavi novi regulacioni plan prema kojem bi se gradilo u Hastahani.

Hasan Ćemalović je kazao kako zasigurno neće dozvoliti da se uništi ovaj park.

- Imamo veoma malo zelenih površina na ovom području i to žele da nam uzmu, mi to ne dozvoljavamo. Smatram da je izgradnja nekadašnjeg objekta Hastahana idealno rješenje - kazao je Ćemalović.

Jedan sprat

U toku rasprave građani su kazali kako ne žele uopće raspravljati ukoliko ima i samo jedan sprat iznad zemlje.

Građani su velikom većinom glasali protiv izgradnje, a rasprava o planiranim aktivnostima Općine kada se radi o gradnji u Hastahani bit će nastavljena.


Samo 1,5 posto zelenih površina 

Anes Podić, koji živi na Marindvoru, kazao je da je cilj izboriti se za zelene površine.

- Nakon one priče oko izgradnje parkinga u ulici Franca Lehara sada hoće i ovaj park. Imamo samo 1,5 posto zelenih površina u gradu, ne možemo dopustiti da i to izgubimo - kazao je Podić.


Ćemalović: Malo zelenih površina

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.