SARAJEVO

Nacrt budžeta KS za 2019. godinu iznosi 928.370 miliona KM

Predviđeni brojni kapitalni projekti, ali i povećanje standarda socijalnim kategorijama

Predviđeni su brojni kapitalni projekti. Arhiv

D.Bašić

15.11.2018

Na današnjoj pres-konferenciji za medije ministar finansija KS Jasmin Halebić i premijer Vlade KS Adem Zolj s ostalim prisutnim ministrima su predstavili Nacrt budžeta za 2019. godinu. Vlada KS utvrdila je Nacrt budžeta za 2019. godinu u iznosu od 928.370.000 KM kao i Nacrt zakona o izvršenju budžeta te ih je uputila u skupštinsku proceduru zastupnicima na razmatranje i izjašnjavanje.  

Prema riječima premijera Adema Zolja, ovaj budžet je ujedno i razvojni i stabilizirajući i socijalni. Predviđeni su brojni kapitalni projekti, ali i povećanje standarda socijalnim kategorijama. Također smatra da se ovaj Nacrt budžeta mogao udvostručiti, uzme li se u obzir činjenica da, kako kaže, imamo vrlo vrijednu imovinu Kantona Sarajevo u drugim državama, tačnije na dalmatinskom, crnogorskom primorju.

Neki od kapitalnih projekata koje je najavio Zolj su zaduženja za Prvu transverzalu, projekte gasifikacije Bjelašnice, rekonstrukcije vodovodne mreže, izgradnje tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice, projekte izgradnje novih industrijskih zona, ulaganja u obrazovanje, kapitalni transfer prema zdravstvenih ustanovama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.