SARAJEVO

Konstituirana Skupština KS: Narednu sjednicu vodit će Elmedin Konaković

Najviše mandata osvojila je SDA, zatim slijede Narod i pravda, Naša stranka, SDP, SBB i druge

Sa današnje sjednice. A.D.

A. T.- K. Ke.

16.11.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

11:00

Na konstituirajućoj sjednici Skupštine KS dogovoreno je da se hitna sjednica održi 20. novembra, na kojoj će biti razmatran nacrt budžeta za 2019. godinu. Ovaj zaključak je izglasan na prijedlog zastupnika Elmedina Konakovića. 

Nakon toga, zastupnik Naše stranke Edin Forto predložio je da tu sjednicu vodi privremeno Konaković, o čemu su se izjašnjavali zastupnici. 

Već na tom glasanju pokazalo se da većina koju imaju stranke SDP, DF, Naša stranka, SBB, Narod i pravda i NBL funkcionira. Za to da Konaković vodi iduću sjednicu, glasala su 23 zastupnika. Četiri je bilo protiv, a pet suzdržanih. 

10.50

Zvaničnim polaganjem zakletve i potpisivanjem izjava novoizabrani zvaničnici su preuzeli mandate te je time s radom zvanično počeo i novi saziv Skupštine KS.


Poslanički mandat dobili su Admela Hodžić, Aljoša Čampara, Amra Hasagić, Hamed Aljović, Jasmina Bišćević-Tokić, Mahir Dević, Mirza Čelik, Sabahudin Delalić, Samra Hajrović-Ćosović i Smiljana Viteškić (SDA), Amel Mekić, Arijana Memić, Danijela Krstić, Elmedin Konaković, Elvedin Okerić i Vedran Jakupović (NiP), Amra Junuzović-Kaljić i Fahrudin Pecikoza (NBL), Bibija Kerla, Sead Milavica i Senad Hasanović (DF), Damir Marjanović, Edin Forto, Neira Dizdarević, Vibor Handžić i Vildana Bešlija (NS), Damir Nikšić, Igor Stojanović, Samir Suljević i Segmedina Srna-Bajramović (SDP), Dževad Poturak, Jasna Duraković, Mirvad Kurić i Zvonko Marić (SBB) te Haris Pleho (BOSS).

Zastupnici su potpisali izjave o preuzimanju mandata te položili zakletvu.

10.11

Počela je konstituirajuća sjednica Skupštine KS koja je bila zakazana za 10 sati. Za danas je planirana ovjera mandata osobama koje su dobile poslanički mandat u Skupštini KS, kao i konstituiranje klubova naroda i kluba ostalih u toj skupštini. 

Na dnevnom redu je potvrđivanje prijedloga kandidata za izbor predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg, Komisije za izbor i imenovanja i administrativna pitanja te izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Kada je u pitanju broj osvojenih mandata Stranka demokratske akcije u Skupštini je osvojila deset mandata, Narod i pravda šest, Naša stranka pet, Socijaldemokratska partija i Savez za bolju budućnost po četiri, Demokratska fronta tri, Nezavisna bosanskohercegovačka lista dva te BOSS – Bosanska stranka jedan mandat.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.