SARAJEVO

Nakon konstituirajuće sjednice Skupštine KS: Niko ne želi u koaliciju sa SDA

Zvonko Marić, zastupnik SBB-a, kazao je da je šest stranaka već napravilo Nacrt programa zajedničkog djelovanja

S današnje sjednice. A. T.

Piše: A.T.

16.11.2018

Nakon završetka konstituirajuće sjednice Skupštine Sarajevskog kantona, novinarima su se obratili i novi zastupnici koji su danas preuzeli poslaničke mandate.  

Zastupnik SDA Mirza Čelik kazao je da je njegova stranka dobila najveći broj mandata u Skupštini te da bi trebali činiti okosnicu vlasti u KS, FBiH te državi.

- Pozvali smo nekoliko stranaka na pregovore. I ti pregovori desit će se u ovom mjesecu. Pozvani su SDP i DF da razgovaraju o vertikali od kantona, FBiH i države. Hoće li biti razgovora s drugim političkim strankama, to je pitanje koje se mora postaviti Centrali SDA – rekao je Čelik.

S druge strane, zastupnik SDP-a Igor Stojanović istakao je da SDP neće ulaziti ni u kakve koalicije sa SDA.

- Trenutno je u fazi razrada jedne programske koalicije. Zna se koje stranke učestvuju, SDA nije dio te priče – rekao je Stojanović.

Zvonko Marić, zastupnik SBB-a, kazao je da je šest stranaka već napravilo Nacrt programa te da tokom izrade nije bilo govora o kadrovskim rješenjima niti o raspodjeli resora.

- Nakon što se parafiraju ovi dokumenti, neće biti problema oko raspodjele resora, jer po načinu na koji smo radili to nam je na posljednjem mjestu. Prioriteti su na nam infrastrukturni projekti, poput Prve transverzale, na koju čekamo godinama. A radit ćemo i na zaštiti okoliša, uvest će se red i poštovat će se zakoni, što do sada nije učinjeno – rekao je Marić.

Edin Forto, zastupnik Naše stranke, istakao je da je njihov cilj da se napravi iskorak u načinu vođenja politike u KS, u smislu političke odgovornosti za raspolaganje resursima.

- To je nešto na čemu insistiramo. Većina koja se nazire smatram da ima dovoljan kapacitet da nas povede u naredne četiri godine – rekao je Forto.

Elmedin Konaković, zastupnik Naroda i pravde, rekao je da će istrajavati na onome što smatraju da se treba nužno riješiti.

- To je oslobađanje ovog cjelokupnog sistema od stranačkih okova i zloupotrebe svih javnih preduzeća i resursa da bi određeni pojedinci i lokalni moćnici imali i zaštitili svoje interese. Druga stvar je pitanje morala i etike na političkoj sceni na kojoj insistiramo i ubrzo će biti donesen taj zakon o porijeklu imovine, nosilaca javnih funkcija, etički zakon i niz drugih mjera, koje će pokazati da ljudi koji su sada birani dižu i vraćaju moral na političku scenu, dok će neke reforme biti bolne – rekao je Konaković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.