SARAJEVO

Konaković: Nova Vlada Kantona Sarajevo do 10. decembra

Cilj je da nova vlast pošalje u proceduru prijedlog budžeta, naveo lider Naroda i pravde

Konaković: Moram izraziti zadovoljstvo dokumentom koji se pravi. S. Saletović

K. KEŠMER

19.11.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Nova runda pregovora šest stranaka (SDP, DF, Naša stranka, SBB, Narod i pravda, NBL) o formiranju skupštine većine i vlasti u Kantonu Sarajevo završena je. 

Kako je nakon sastanka izjavio Damir Mašić iz SDP-a, kao što je bilo i najavljeno, radne skupine stranaka su tokom prethodnih dana  usaglasile 300 principa, vrlo preciznih i jasnih koji će uskoro biti dostupni javnosti. 

- Danas smo razgovarali i o nekoliko strateških stvari na nivou zadržavanja broja ministarstava i dosadašnjeg broja zaposlenih, otvorili smo pitanje preraspodjele, odnosno prekrajanja ministarstava, a sve da vlast bude efikasnija - naveo je Mašić.

Dodao je da će stranke nastaviti raditi na svim poljima.

- Kako koji dan prolazi, evidentno je da ovi pregovori idu u dobrom pravcu i mi smo zadovoljni i vjerujemo da će rezultirati skupštinskom većinom i budućom vladom - istakao je Mašić.

Na pitanje do kada bi mogla biti formirana vlast, Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, kazao je da to okolnosti već diktiraju.

- Ali pazimo da u žurbi ne napravimo loš korak. Ipak, moram izraziti zadovoljstvo dokumentom koji se pravi jer takav još nije viđen. Sutra imamo pred Skupštinom budžet i već smo vidjeli šta se pokušava uraditi, ima mnogo netransparentnih stavki. U cilju nam je da nova vlada pošalje prijedlog budžeta u proceduru. To je do 10. decembra. Nadamo se da bismo do tada trebali imati Kantonalnu vladu - naveo je Konaković.

Nermin Pećanac iz NBL-a je istakao da se vlast ni ranije nije brže formirala.

- I kad je bilo manje stranaka u koaliciji, vlast je formirana u februaru ili martu - istakao je Pećanac.

Na pitanje je li razgovarano o raspodjeli resora, Edin Forto iz Naše stranke je kazao da to ni danas nije bio predmet rasprave, ali da će idućih dana biti.

Na dodatno pitanje o sutrašnjoj sjednici Skupštine KS, na čijem je dnevnom redu nacrt budžeta, Konaković je dodao da se može očekivati žestoka rasprava.

- Svih šest stranaka je jasno poručilo da nam neće trenutna vlada krojiti budžet i vidjet ćete da su naši ljudi ozbiljno radili na njemu i da smo stavili interes građana na prvo mjesto. Spriječit ćemo neka farbanja unutar budžeta, kojim je trenutna vlada pokušala prikupiti neke poene, pokušavaju legalizirati stotine zaposlenih, povećane su stavke za plaće - naveo je Konaković.

O optužbama iz SDA da šest stranaka želi izgurati pobjednički stranku iz vlasti, Milan Dunović je istakao da ne razumije logiku po kojoj je 10 zastupnika, koliko ima SDA, više od 24, koliko ima ovih šest stranaka, dok je Forto istakao da je evropska praksa da vlast formira onaj ko ima većinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.