SKUPŠTINA KS

Poslanici koji bi u naredne četiri godine trebali zastupati interese građana

Zastupnici koji su osvojili mandate na oktobarskim izborima, a u petak položili zakletvu, danas će raspravljati o nacrtu budžeta za 2019. godinu.

Zastupnici će danas raspravljati o nacrtu budžeta za 2019. godinu

Piše: D. BAŠIĆ – A. TABAK

20.11.2018

Skupština Kantona Sarajevo danas je u novom sazivu održali prvu hitnu sjednicu koja je prekinuta nakon što je premijer Adem Zolj (SDA) s dnevnog reda povukao nacrt budžeta. Inače, u naredne četiri godine interese građana zastupat će 35 poslanika iz osam političkih stranaka. 

Nezavisni kandidat

U Klubu Socijaldemokratske partije bit će četiri poslanika. Damir Nikšić (SDP) rođen je 6. decembra 1970. godine. Diplomirao je 2000. godine na Akademiji likovnih umjetnosti, a do 2004. pohađao je postdiplomski studij u Sjedinjenim Američkim Državama. Bio je nazavisni kandidat za načelnika općine Centar, a ovo mu je prvi zastupnički mandat.

Igor Stojanović (SDP) nekadašnji je prvotimac Košarkaškog kluba Bosna, koji je 2014. obavljao funkciju direktora svih košarkaških reprezentacija BiH. Prije nego što je izabran za kantonalnog zastupnika, bio je vijećnik u Općinskom vijeću (OV) Centar, gdje je donedavno bio i šef Kluba vijećnika SDP-a.

Segmedina Srna-Bajramović (SDP) rođena je 1973. godine u Sarajevu. Završila je Fakultet političkih nauka te se 19 godina bavila novinarstvom. Ovo joj je treći mandat u Skupštini KS.

Samir Suljević (SDP) završio je Građevinski fakultet. Član je Komisije za statut i propise OV Novo Sarajevo i istaknuti član SDP-a u ovoj općini.

Savez za bolju budućnosti BiH ima četiri zastupnika. Jasna Duraković (SBB) rođena je 1978. godine u Sarajevu. U Sjedinjenim Američkim Državama je završila srednju školu i fakultet. Nakon toga se vratila u rodni grad, gdje je magistrirala i doktorirala na Fakultetu političkih nauka. U mandatu od 2014. do 2018. bila je zastupnica SBB-a u Parlamentu Federacije BiH.

Mirvad Kurić (SBB) jedan je od najpoznatijih bh. pozorišnih i filmskih glumaca. Rođen je 1969. godine u Sarajevu. Od decembra 2015. obavlja dužnost ministra kulture i sporta KS. Bio je direktor Drame Narodnog pozorišta, a od 2010. do 2014. i poslanik u Parlamentu FBiH.

Zvonko Marić (SBB) poznati je novinar i TV voditelj. U politiku se uključio 2014. godine, kad je na općim izborima izabran za kantonalnog zastupnika SBB-a. Svoj drugi mandat je potvrdio na nedavno održanim izborima.

Dževad Poturak rođen je 20. septembra 1977. godine. Najpoznatiji je bh. kikbokser, koji je predstavljao državu na mnogim svjetskim ringovima. Na lokalnim izborima 2016. izabran je za vijećnika u OV Ilidža, gdje je bio i dopredsjedavajući Vijeća.

Boje Naše stranke u Skupštini će braniti pet zastupnika. Damir Marjanović (NS) rođen je 1974. godine u Sarajevu. Redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i voditelj Odjela za genetiku i bioinžinjerstvo na Internacionalnom Burch univerzitetu u Sarajevu. Od 2012. do 2013. bio je ministar obrazovanja i nauke KS.

Edin Forto (NS) rođen je 1972. godine u Sarajevu. Nakon što je završio Drugu gimanziju, nastavio je školovanje u SAD, gdje je i magistrirao. Ovo mu je drugi mandat u Skupštini KS.

Neira Dizdarević (NS) magistar je ekonomije. Iza sebe ima već jedan mandat u Skupštini KS, gdje je, prema statistici, proglašena jednim od najaktivnijih zastupnika.

Vibor Handžić (NS) rođen je 1986. godine u Sarajevu. Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu političkih nauka. Na lokalnim izborima 2012. i 2016. izabran je u OV Stari Grad te je u oba mandata bio i gradski vijećnik.

Vildana Bešlija (NS) rođena je 1973. godine u Goraždu. Diplomirala je ekonomiju. Do sada je bila vijećnica u OV Novo Sarajevo.

U Klubu Naroda i pravde bit će šest poslanika. Elmedin Konaković (NiP) rođen je 1974. godine u Sarajevu. Predsjednik je ove stranke. Diplomirao je na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja. Profesionalno se bavio košarkom te je svoju košarkašku karijeru završio 2011., a naredne godine postao je direktor košarkaške reprezentacije BiH. Bio je član OV Centar i poslanik u Skupštini KS. U martu 2015. imenovan je za premijera KS.

Amel Mekić (NiP) poznati je bh. džudista, rođen 1981. godine u Sarajevu. Predstavljao je BiH na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godine te u Pekingu 2008. Već je bio zastupnik u Skupštini KS.

Elvedin Okerić (NiP), rođen je 1979. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije. Međunarodni je i državni prvak, trener tekvondo reprezentacije BiH. Na izborima 2014. izabran je za poslanika u Skupštini KS, a mandat je obnovio u oktobru.

Vedran Jakupović (NiP) rođen je 15. maja 1978. godine u Sarajevu. Doktor dentalne medicine postao je 2004., a magistrirao je 2010. godine na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Od 2017. je i doktor menadžmenta.

Radno iskustvo

Arijana Memić (NiP) rođena je 6. septembra 1995. godine. Ovo joj je prvi mandat u Skupštini i, generalno, prvo političko iskustvo. Sestra je tragično nastradalog Dženana Memića.

Danijela Krstić (NiP) diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu te je magistrirala pravne nauke. Iza sebe ima 11 godina iskustva u realnom sektoru.

U Klubu Stranke demokratske akcije bit će 10 zastupnika. Samra Ćosović- Hajdarević (SDA) rođena je 4. februara 1981. godine u Sarajevu. Magistar je menadžmenta. Većinu radnog iskustva stekla je u bankarstvu. Mandat je dobila kao sljedeća na listi nakon što je novogradski načelnik Semir Efendić odlučio da ne prihvati mandat u Skupštini.

Admela Hodžić (SDA) članica je SDA u Hadžićima. U ovoj općini obavlja i neke funkcije u ime stranke. Član je Skupštine Komunalnog preduzeća “Komunalac”.

Aljoša Čampara (SDA) rođen je 1975. godine. Bio je sekretar Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH. Obavljao je i funkciju zamjenika gradonačelnika Sarajeva. Aktuelni je ministar unutrašnjih poslova FBiH.

Amra Hasagić (SDA) rođena je 1986. godine u Sarajevu. Diplomirala je i magistrirala na Ekonomskom fakultetu.

Mirza Čelik (SDA) rođen je 1975. godine u Sarajevu. Ove godine postao je doktor upravnih nauka. U proteklom mandatu bio je šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS. Vlasnik je firme “Telefongradnja”.

Hamed Aljović (SDA) u Skupštini KS u prve dvije godine prethodnog mandata djelovao je kao samostalni zastupnik, a prije toga je istupio iz SDP-a. Od 2016. je član SDA. Aljović je bio direktor u Sedmoj osnovnoj školi.

Jasmina Biščević-Tokić (SDA) diplomirala je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Prva je žena u BiH s licencom međunarodnog košarkaškog sudije FIBA-e i predstavnik BiH na svim evropskim prvenstvima.

Mahir Dević (SDA) direktor je OŠ “Stari Ilijaš”. Ovo mu je prvi mandat u Skupštini KS. Član je ilijaškog Općinskog vijeća u više mandata, a u aktuelnom je u rukovodstvu.

Sabahudin Delalić (SDA) rođen je u Sarajevu, magistrirao je sport na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu. Bio je pripadnik Armije RBiH od 1992. do 1995. godine, ratni vojni invalid, amputirac. Bio je zastupnik u Skupštini KS u dva mandata.

Smiljana Viteškić (SDA) rođena je 1955. godine u Nevesinju. Završila je Medicinski fakultet. Bila je direktorica ilidžanskog Doma zdravlja. Donedavno je sjedila i u vijećničkim klupama na Ilidži kao članica SDP-a.

Dom zdravlja

Nezavisna bh. lista ima dva zastupnika. Amra Junuzović-Kaljić (NBL) pedijatar je u Domu zdravlja Stari Grad. Ovo joj je prvi mandat u Skupštini KS.  

Fahrudin Pecikoza (NBL) rođen je 1962. u Sarajevu. Poznati je bh. tekstopisac. Ovo mu je drugi mandat u Skupštini KS, a osvojio ga je kao sljedeći na listi nakon što je starogradski načelnik Ibrahim Hadžibajrić odlučio da ne prihvati mandat u Skupštini.

Haris Pleho (BOSS) osvojio je drugi mandat u Skupštini KS. Član kantonalnog parlamenta bio je i u mandatu od 2014. do 2018. Ranije je bio član OV u Novom Gradu. 

Kerla, Milavica i Hasanović 

Bibija Kerla (DF) jedan je od tri zastupnika Demokratske fronte. Rođena je 1959. godine. Jedna je od najpoznatijih bh. sportistkinja. U četiri sporta bila je u državnoj reprezentaciji Jugoslavije. Nastupala je na Zimskim olimpijskim igrama 1984. godine. Ovo joj je drugi mandat u Skupštini.

Sead Milavica (DF) rođen je 1978. godine na Sokocu. Ovo mu je prvi mandat u Skupštini KS. 

Senad Hasanović (DF) bio je vijećnik u OV Vogošća. Završio je Fakultet političkih nauka.  

Lista 35 zastupnika Skupštine KS

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.