SARAJEVO

Dr. Abdulah Nakaš ostat će upamćen po svojoj dobroti

Provodio je dane i noći u bolnici radeći i to je jedna od njegovih vrlina da je svoj život posvetio ljudima koji su u potrebi

Nakaš: Dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva

Piše: A. T.

27.11.2018


Danas se obilježava 13. godišnjica smrti primarijusa doktora Abdulaha Nakaša, specijaliste opće hirurgije i šefa hirurških disciplina u Općoj bolnici, koja se od 2006. godine zove po ovom vrhunskom stručnjaku i humanisti. Dr. Nakaš radio je kao glavni hirurg Armije RBiH tokom agresije na našu zemlju, a za svoj požrtvovani rad u ovom periodu te za angažman u oblasti medicinskih nauka nagrađen je Šestoaprilskom nagradom Grada Sarajeva

Njegov mlađi brat, dr. Bakir Nakaš kazao nam je jučer da će Abdulah ostati upamćen po svojoj dobroti i po tome što je bio spreman izaći ususret onima kojima je bila potrebna njegova pomoć.


- Imao je široko srce i nije žalio svoje vrijeme, trud, možda nekada i na štetu porodice. Provodio je dane i noći u bolnici radeći i to je jedna od njegovih vrlina da je svoj život posvetio ljudima koji su u potrebi. A, s druge strane, bio je jedan veseljak, volio je pjesmu, svirku, ribolov i druženje – rekao je Nakaš.


Dr. Bakir Nakaš kazao je da mu je tokom njegovog rada u Općoj bolnici nedostajao autoritet brata koji je imao u bolnici i vlasti.


Istakao je da će danas u društvu prijatelja obići Abdulahov mezar na Kovačima, gdje će mu proučiti Fatihu te prisjetiti se njegovog lika i djela. Godišnjica se svake godine obilježava i u krugu bolnice.

 

Prim. dr. Abdulah Nakaš rođen je u Sarajevu 27. novembra 1944. godine, gdje je proveo cijeli život te završio Medicinski fakultet i specijalizaciju iz opće hirurgije.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.