NAŠA TEMA

Nezadovoljni ocjenama, neki roditelji psuju i nastavnicima prijete otkazima

Problem je što roditelji smatraju da sva djeca trebaju biti odlična

OŠ “Alija Nametak“ jedna od škola u kojoj su zabilježeni verbalni nasrtaji na nastavnike

Piše: A. TABAK

28.11.2018

Psovke, vrijeđanje prosvjetnih radnika, pa i fizički napadi, neke su od metoda kojima pribjegavaju pojedini roditelji kada se ne slažu s ocjenama koje je dobilo njihovo dijete. Mnogi smatraju kako njihovo dijete ne zaslužuje manje od ocjene pet, te da nastavnici i učitelji ne znaju pravilno ocijeniti svoje đake.  

 Fizički obračun

S obzirom na učestalost napada širom naše zemlje, reagirali su iz Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja KS istakavši kako većina napada ne bude prijavljena policiji niti počinioci budu kažnjeni.

Saudin Sivro, predsjednik ovog sindikata, kazao nam je kako su imali problema u nekoliko škola, ali da su rješavani bez fizičkog obračuna.

- Uglavnom su to bili verbalni nasrtaji. Problem je što roditelji smatraju da sva djeca trebaju biti odlična. U nedostatku kvalitetnih reformi, roditelji su se počeli baviti obrazovanjem i govoriti koliko dijete dobro zna matematiku, fiziku i koju ocjenu treba imati. Nastavnici nisu zaštićeni od direktora škola, Školskog odbora i taj problem kulminira – dodao je Sivro.

Ističe da u školama dolazi do teških uvreda, napada te da bude i psovki.

- Nije neuobičajeno da roditelji nastavnicima kažu „vi ne znate, vaša ocjena nije uredu, moje dijete zna za pet“. Posljednja dva slučaja zabilježena su u osnovnim školama „Alija Nametak“ i „Mula Mustafa Bašeskija“, gdje je roditelj javno pred svima kazao nastavniku „ja ću vas ostaviti bez posla“ – rekao je Sivro.

Sivro je kazao da će insistirati prilikom prve izmjene Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju da se napad na prosvjetne radnike tretira kao napad na službeno lice i da budu uvedene novčane kazne te druge sankcije za ona lica koja tako postupaju.

- Roditelji sada nikome ne odgovaraju. Nastavnici su prisiljeni potražiti pomoć Sindikata ili sami angažirati advokata. Često se dešava da nastavnici zbog takvog pritiska odlaze i na bolovanja – rekao je Sivro.


Sivro: Roditelji nikome ne odgovaraju

Degradiran rad

Da se roditelji previše miješaju u ocjenjivanje nastavnika mišljenja je i direktor Prve osnovne škole na Ilidži Arif Ćelović.

- Roditelji sebi daju pravo da kažu kako nastavnik može dati takvu ocjenu. Ima slučajeva gdje roditelj kaže „ja sam ga preslušao, on je sve znao“. Ne znam kako je on kompetentan da ocjenjuje fiziku, hemiju, biologiju... Način rada nastavnika je degradiran – rekao je Ćelović.

Dodaje da najčešće prosvjetni radnici bježe od prijavljivanja takvih roditelja jer se plaše da ne dođu u sukob s tom osobom.

Ćelović: Miješanje roditelja u ocjenjivanje

Parla: Roditelji su često imali  razumijevanja za nastavnike 

Predsjednica Skupštine Vijeća roditelja KS Dijana Parla kazala je da su svjedoci svakakvih priča i dešavanja pa i provedenih disciplinskih postupaka gdje su i nastavnici nasrtali na djecu.

- Kao Vijeće uvijek smo tražili najbolji način da svaki čovjek izađe čist iz te priče, da niko ne bude povrijeđen, a da svačiji interes bude zadovoljen. Roditelji su često imali razumijevanja za nastavnike koji su pred penziju radili neke nesmotrene poteze, a mi smo uvijek smirivali roditelje – rekla je Parla.

Parla: Uvijek smirivali roditelje

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.