PROJEKTI Grupa bh. umjetnika iscrtala zid na izlazu iz grada

Mural za poginule u Drugom svjetskom ratu

Projekt u okviru programa obilježavanja 75. godišnjice ZAVNOBiH-a

E. PARLIĆ
28.11.2018 06:33

Djelo grupe bh. umjetnika

Foto: A. Durgut

U okviru programa obilježavanja 75. godišnjice ZAVNOBiH-a, grupa bh. umjetnika kreirala je zidni mural na istočnom ulazu, odnosno izlazu iz grada. Mural prikazuje dvadeset monumentalnih spomenika nastalih u spomen na hiljade poginulih u Drugom svjetskom ratu u Bosni i Hercegovini. 

Skrenuti pažnju 

Mural oslikava odnos društva prema simbolima koji, osim oštećenja tokom posljednjeg rata, zaboravljanjem i nemarom trpe devastiranje i danas.

Idejni koncept murala osmislili su Dino Mustafić i Lejla Hodžić, a glavna dizajnerka je Imelda Ramović.

Mustafić je za „Avaz“ kazao da muralom žele skrenuti pažnju na necivilizacijski odnos našeg društva prema spomenicima poginulima u Drugom svjetskom ratu.

- Došli smo na ideju da to bude impresivan zidni mural koji je objedinio spomenike i što se s njima dogodilo u prošlosti, jer su razrušeni i devastirani. Na samom ulazu u grad ovaj mural će označiti potpuno drugačiji karakter Sarajeva – rekao je Mustafić.

Dodao je da svaki zidni mural ima svoj vijek trajanja, a ovaj će trajati najmanje tri godine.

Obnoviti znanje 

Među oduševljenim građanima koje smo sreli je i Ivanka Trivić, koja nam je kazala da su ovim činom bh. kreativci obnovili znanje o prošlosti.

- Ovo su znamenitosti koje moramo svi čuvati, jer je to odraz naše kulture. Nadam se da će ovo potrajati i da neće niko grafitima pokušati uništiti – rekla je Trivić.

Udruženje „Obojena klapa“ 

Na izradi murala radili umjetnici iz Udruženja „Obojena klapa“ Ajdin Bašić, Benjamin Čengić, Srđan Marković, Alen Selimović, Armin Zimić, Vedran Poričanin, Alen Ramčević, Muhamed Baručija, Emin Hadžajlić, Nikola Šotra i Emir Mušić.

  • Mural na izlazu odnosno ulazu u grad
    Mural na izlazu odnosno ulazu u grad
NA VRH