INICIJATIVE

Raja s Jezera neće dozvoliti da Nurka bude zaboravljena

Želimo sačuvati skoro zaboravljenu, ali neponovljivu priču o njoj, kazao Vrankić

Građani traže da se MZ Koševo II preimenuje u MZ Jezero. Arhiv

Piše: D. BAŠIĆ

29.11.2018

Grupa građana rođenih, odraslih i trenutno nastanjenih u naselju Jezero podnijela je inicijativu da nadležni urade nešto kako bi lik i djelo Nurke Burazerović zauvijek ostali u sjećanju Sarajlija. Ona je, naime, postala poznata nakon što je 1968. godine, tada mlada djevojka sa Jezera, skočila u Miljacku zajedno sa hrabrim vozačem GRAS-a Lukom Popovićem kako bi spasili tada dvanaestogodišnjeg dječaka Ramiza Zekića. Dječak je u rijeku ušao da dohvati loptu, ali se počeo gušiti pa je Nurka skočila i spasila ga.

 Tračak nade

- Nažalost, u toj borbi da iz rijeke spasi dječaka djevojka se utopila. Osim nje, u opasnim virovima se utopio i vozač Luka. Ukopana je u Aleji velikana na Barama. Bila je vrhunski sportista, ali prije svega iskren i dobar čovjek. Mi, nekadašnja raja sa Jezera, želimo sačuvati skoro zaboravljenu, ali neponovljivu priču o njoj. Jednostavno, ne želimo da se zaboravi njen lik i djelo. Imamo podršku i od nekih vijećnika u Općinskom vijeću Centar - kazao je Vrankić. 

Dvadesetsedmogodišnja Nurka je odrasla s trojicom braće koja su je, kako su nam kazali, gledala kao posebno bogatstvo.

Jedan od njih, Dževad Burazerović, rekao nam je da je bio očevidac tog dana i da nikada to neće zaboraviti.

- Čuo sam samo kako galame ljudi oko mene i govore sestra ti se guši. To se desilo na Čengić-Vili. Velika je to bila trauma u mom životu. Ovo je tračak nade za mene i moju porodicu. Za nas je ona heroj i zaslužuje da je grad pamti - kazao je Burazerović.

Novi vrtić

Vijećnik Općinskog vijeća Centar (OV) Velija Katica je pružio podršku ovoj maloj grupi građana kako bi realizirali svoje ideje.

- Osim ove inIcijative, tu je, također, i prijedlog da se Mjesna zajednica Koševo II preimenuje u Mjesna zajednica Jezero. Mlada djevojka je rizikovala svoj život, tako da se i to ne smije zaboraviti. Ima sada jedan novi vrtić koji se gradi, zašto ne bi mogao po njoj da se zove - rekao je Katica i dodao da sve ide svojim tokom kada je riječ o inicijativama, te da postoje pravila i redoslijed koji oni prate.

 Dječak kasnije stradao u saobraćajnoj nesreći 

Iako je Nurka svoj život dala za dječakov život, sudbina se kasnije ponovo poigrala. Naime, nekoliko godina kasnije dječak je stradao u saobraćajnoj nesreći.

Nurka Burazerović utopila se u Miljacki 1968. godine. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.