REAKCIJE

Podić: Vlada postavila sistem tako da se mora desiti katastrofa da bi proglasili uzbunu

Prag uzbune u glavnom gradu BiH pet puta viši nego u Parizu

Podić: Ugalj treba potpuno zabraniti. Arhiv

M.R.S.

3.12.2018

Logična je odluka iz Kantona Sarajevo da nema uvjeta za proglašenje pripravnosti, upozorenja ni uzbune zbog zagađenosti zraka jer je Kantonalna vlada i postavila sistem tako da se mora desiti apsolutna katastrofa da bi imali uzbunu.  

Istakao je to Anes Podić iz Udruženja „Eko-akcija“ Sarajevo nakon saopćenja koje su danas uputili iz Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka Kantona Sarajevo.

- Prag uzbune u Sarajevu je pet puta viši nego u Parizu – rekao je Podić.

Iz Stručnog tijela kao mjere preporučuju, između ostalog, ograničenje kretanja, čišćenje ulica, smanjenje upotrebe auta i čvrstih goriva.

Podić upozorava da treba dugoročno djelovati.

- U Sarajevu su problem kućna ložišta. Ugalj mora biti potpuno zabranjen. Treba osigurati program zamjene peći jer se koriste loše i ljudima ih država treba osigurati. Niko ne loži smeće iz hobija. Ogrjevno drvo je skoro dvostruko skuplje zahvaljujući izvoznicima i mešetarima, a drvo je došlo iz državnih šuma i država može lako organizirati distribuciju drveta po normalnoj cijeni – naglasio je Podić.

Kazao je da je vlast učinila sve da ubije javni prijevoz u Sarajevu, a zapravo sva vozila moraju biti na plin.

- Zatim, ima dosta restorana koji zagađuju kao male fabrike, imaju velike zarade, ali su neregulirani – dodao je Podić.

Naglasio je da vlastima, ne samo u Sarajevu, nije nikakav prioritet rješavanje problema zagađenosti, iako su rješenja poznata i izvodiva. Dodao je da se vlade u Tuzli i Zenici čak ni ne oglašavaju, već potpuno ignoriraju problem.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.