POKOP

Cerić: Stalno nam pristižu upiti za kremiranje, kod nas će biti jeftinije

Građani BiH više neće morati posmrtne ostatke svojih najmilijih kremirati u Hrvatskoj ili Srbiji, kazao Cerić

Teren na kojem će se graditi krematorij uveliko se čisti (Foto: S. Saletović)

Piše: A. TABAK

4.12.2018

Gradnja prvog krematorija u BiH uskoro treba da počne. To je za „Avaz“ potvrdio direktor preduzeća „Pokop“ Goran Cerić istaknuvši da je tender za izbor izvođača radova već raspisan te da se pripremni radovi privode kraju. 

Troškovi transporta

- Teren na kojem će se krematorij graditi uveliko se raščišćava. Radi se o dijelu zemlje koja se nalazi iza kapela na gradskom groblju Vlakovo -  rekao je Cerić.

Iako u našoj zemlji ne postoji pretjerano zanimanje građana za ovakav način opraštanja od umrlih jer ih je trebalo transportirati u druge zemlje, Cerić ističe da ima zainteresiranih.



Krematorij će biti iza kapela na groblju „Vlakovo“

- Upiti za ovu vrstu sahranjivanja nam stalno pristižu. Ljudi se kolebaju zbog kompliciranog međunarodnog transporta, tako da će izgradnja krematorija svima olakšati ovu proceduru, te građani BiH više neće morati posmrtne ostatke svojih najmilijih kremirati u Hrvatskoj ili Srbiji. Ovim će se troškovi transporta i opremanja umrlog znatno smanjiti te će se omogućiti kremiranje po mnogo povoljnijim uvjetima – rekao je Cerić.

Dodao je da je izgradnja krematorija od velike važnosti i zbog zbrinjavanja patohistološkog otpada, ali i da s ekološkog aspekta ima višestruki značaj.

Krematorij će se, prema njegovim riječima, graditi u dvije faze, a investicija je vrijedna više miliona maraka.

Ugradnja peći

- U prvoj fazi planirana je izgradnja prostora i ugradnja peći, dok druga podrazumijeva izgradnju svih pratećih sadržaja i različitih prostorija za potrebe opraštanja od umrlog. Najprije treba kupiti opremu čija izrada traje dugo, a mi želimo opremu koja zadovoljava najnovije evropske standarde – rekao je Cerić.

U okviru ovog projekta predviđeno je i proširenje parkinga na gradskom groblju Vlakovo, koje je već započeto.

Kolumbarij i rozarij na Vlakovu i Barama

Na groblju Bare, kao i na gradskom groblju Vlakovo, već odavno postoji kolumbarij, odnosno mjesto za polaganje urni s pepelom umrlih. A na Vlakovu se nalazi i rozarij „Vrt sjećanja“, mjesto koje je predviđeno za prosipanje pepela pokojnika na tlo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.