POSJETE

Đaci “peku” zanate od kojih će dobro zarađivati

Učenici imaju praksu u 108 firmi u KS

U frizerskom salonu đaci vježbaju feniranje i šišanje

Piše: E. PARLIĆ

9.12.2018

Učenici Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti prate trendove i dokazuju svoju ljubav prema zanimanjima za koja se školuju. Frizerski i kozmetički salon, pekara, mesara i mljekara samo su neke od radionica u kojima provode dane, uče zanat od kojeg će sutra živjeti i pripremaju se za život.

Teoretsko znanje

Ekipa „Avaza“ posjetila je ovu školu, gdje su nas dočekali direktor Suad Alić i učenici kojima je glavni cilj to da za vrijeme školovanja teoretsko znanje potkrijepe i praktičnim radom.

- Obrazujemo 700 đaka iz 11 zanimanja. Učenici imaju praksu u 108 firmi u KS. Na taj način dajemo priliku poslodavcima da sami pripreme radnika i utječu na njihovo kreiranje vještina. Zadovoljni su stečenim znanjem, jer imaju tačno definirane radne zadatke - rekao je Alić.

Istako je da učenici svoje usluge nude i građanima kao proizvode koji se mogu kupiti u školskoj prodavnici. Zarađeni novac uglavnom koriste za ponovnu nabavku materijala.

Hajrudin Peljto pohađa treći razred i želi biti frizer. Ovim zanimanjem odlučio se baviti zato što voli uljepšavati ljude.

- Zadovoljan sam, jer mi je ova škola osigurala kvalitetno obrazovanje, pogotovo zato što imamo i školsku praksu. Cilj mi je da u budućnosti imam svoj frizerski salon – rekao je Peljto.

Za kozmetičarku se školuje Nejra Spiljak, učenica prvog razreda, koju smo sreli na praksi.

- Ovo je smjer budućnosti, jer kozmetička industrija iz dana u dan napreduje. Uživam u praksi i vjerujem da ću uspjeti - rekla je Spiljak.

Samostalan rad

U školskoj pekari sreli smo grupu učenika drugog razreda sa njihovim profesorom Muhudinom Idrizovićem, koji radi u ovoj školi više od 15 godina.

- Što se tiče ovog zanimanja, raznovrsnost naših proizvoda raste iz dana u dan. Pravimo sve vrste pekarskih proizvoda, a uz to pratimo evropske standarde, tako da su naši učenici po završetku škole osposobljeni za samostalan rad, a i za tržište u cijelom svijetu – rekao je Idrizović.

Šabeta: Obrazovanje je praksa 

Buduće tehničare nutricioniste zatekli smo u laboratoriju kako rade vježbe analize hrane i vode. Kako nam je kazala profesorica Alma Šabeta, praksa je poseban vid učenja.  

- Radimo u manjim grupama od po 12 učenika kako bi što bolje naučili. Svake godine je sve veći odziv i dolaze nam kvalitetnija djeca. Budućnost obrazovanja je praksa – rekla je Šabeta.


Đaci prave pitu u školskoj pekari

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.