NEOBIČNO

Misteriozna rupa u Velikom parku u Sarajevu: U priču se uključila i Općina

S obzirom na ozbiljnost situacije, obaviještena je i nadležna Služba za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS

Nedžad Ajnadžić posjetio lokaciju

A.T.

14.12.2018

U proteklih nekoliko dana u Velikom parku, zbog nepoznatih okolnosti, pojavila se rupa u zemlji pored pješačke staze. Prema prvim procjenama, otvor je širok jedan i dubok sedam metara te predstavlja veliku opasnost za prolaznike. 

S tim u vezi, predstavnici Općine Centar, Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, KJKP „Park“ te građevinske firme „Sela“ izašli su na teren da bi dogovorili aktivnosti koje je neophodno provesti u cilju osiguranja materijalnih i ljudskih dobara, te otkrivanja uzroka ove neobične pojave.

Nakon što su uposlenici KJKP „Park“ obavijestili Službu za civilnu zaštitu i mjesne zajednice općine Centar da je na ovoj lokaciji došlo do otvaranja rupe u zemlji, predstavnici navedene službe i inspektorata Općine Centar izašli su na lice mjesta, nakon čega je, po nalogu urbanističko-građevinskog inspektora, otvor pokriven i lokacija ograđena žutom trakom. 

Istovremeno je o navedenoj pojavi obaviješten Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, pod čijom se zaštitom nalazi Veliki park, da bi dali smjernice za postupanje u vezi s ovom pojavom. 

S obzirom na ozbiljnost situacije i nepoduzimanje aktivnosti u vezi s otklanjanjem ovog oštećenja od Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo zbog nedostatka finansijskih sredstava, Služba za civilnu zaštitu i mjesne zajednice općine Centar o ovom problemu obavijestila je i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo koji je dostavio prijedlog konkretnih mjera.

Načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić apelirao je na nadležne institucije da se maksimalno uključe u rješavanje ovog problema i što prije dostave smjernice za djelovanje.

- Odmah nakon saznanja da je došlo do sloma tla i pojave otvora u zemljištu, reagirali smo. Ogradili smo prostor žutom trakom i prekrili otvor. S obzirom na to da se Veliki park nalazi pod zaštitom, nadležni zavod nam mora dati smjernice kako da osiguramo prostor dok se ne urade istražni radovi i ne sanira oštećenje. Rupa predstavlja opasnost za prolaznike i zato ćemo odmah poduzeti mjere na njenom ograđivanju, a od Zavoda očekujemo da nam najkasnije u ponedjeljak dostavi smjernice za daljnje djelovanje. Ovo je veliki problem i, bez obzira na to što nismo nadležni, ne smijemo ostati po strani. Učinit ćemo sve da se ovaj problem što prije riješi - istakao je načelnik Ajnadžić.

Radnici firme "Sela" će tokom sutrašnjeg dana početi s ogradnjom otvora i posao, kako je naglasio Ajnadžić, mora biti kvalitetno završen u što kraćem roku, a pogotovo zbog činjenice da je frekvencija pješaka u ovom parku vrlo velika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.