PREVENCIJA Usvojen Akcioni plan za suzbijanje krađa automobila

Videonadzor u cijelom kantonu i u službenim vozilima policije

Plan tretira i ima za cilj podizanje cjelokupnog sigurnosnog stanja na viši nivo, rekao Mulabdić

A. TABAK

Videonadzor i u vozilima


Na prijedlog Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Uprave policije, Vlada KS usvojila je Akcioni plan za prevenciju i suzbijanje krađe automobila. 

Hitna sjednica

Ministar unutrašnjih poslova KS Vedran Mulabdić istakao je da je zaključak usvojen na hitnoj sjednici koja je sazvana nakon ubistva dva policijska službenika na zadatku.

Policijski komesar Mevludin Halilović istakao je da su mjere selektirane u četiri grupe, tačnije mjere izgradnje kapaciteta i inoviranja tehničkih mogućnosti, mjere unapređivanja istražnih kapaciteta i procesuiranja počinilaca krivičnih djela krađa motornih vozila, kao i poboljšanja saradnje i koordinacije između nadležnih institucija u BiH te uključivanja zajednice i informiranja vlasnika motornih vozila o mjerama prevencije.

 Izgradnja sistema

Između ostalog, plan tretira i postavljanje videonadzora na području KS, kao i u službenim patrolnim vozilima policije. Planirana je i izgradnja sistema za praćenje policijskih vozila te provjere podataka na terenu. 

U planu je i osnivanje stalnog specijalnog istražnog tima za sprečavanje i suzbijanje krađa motornih vozila, pojačano prisustvo policije na mjestima učestalih krađa, unapređivanje kriminalističko-obavještajnog rada. Također, i izrada i implementacija planova blokada i pojačane kontrole saobraćaja, kao i provođenje javne kampanje i podizanje svijesti kod vlasnika motornih vozila, neki su od segmenata Akcionog plana.

Više o temi Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo

NA VRH

Podijeli članak na