MISTERIJA

Ograđen prostor oko pukotine u sarajevskom Velikom parku

Rupa predstavlja opasnost za prolaznike. Avaz

Fena

17.12.2018

Radnici građevinske firme ''Sela'' ogradili su prostor oko pukotine u zemlji koja se pojavila iz nepoznatih okolnosti u Velikom parku, pored pješačke staze.

Prema prvim procjenama, otvor je širok jedan i dubok sedam metara te predstavlja veliku opasnost za prolaznike.


U saopćenju za javnost navodi se da su na terenu prošle sedmice bili predstavnici Općine Centar, Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, KJKP ''Park'' te građevinske firme ''Sela'' da bi dogovorili aktivnosti koje je neophodno provesti u cilju osiguranja materijalnih i ljudskih dobara te otkrivanja uzroka te neobične pojave.

- Tada je dogovoreno da se prostor ogradi te da najkasnije do kraja današnjeg dana Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS dostavi smjernice za daljnje djelovanje, s obzirom na to da je Veliki park pod zaštitom te institucije - ističe se.


Načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić, prilikom obilaska terena, apelirao je na nadležne institucije da se maksimalno uključe u rješavanje tog problema i što prije dostave smjernice za djelovanje, naročito zbog činjenice da je velika frekvencija pješaka u tom parku.

Uposlenici KJKP ''Park'' obavijestili su, podsjećaju iz Općine Centar, o toj neobičnoj pojavi Službu za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar. Ta služba je odmah, zajedno s inspektoratom Općine Centar, izašla na teren te pokrila otvor, a prostor ogradila žutom trakom. 

Obaviješten je i Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS, a s obzirom na ozbiljnost situacije i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, koji je dostavio prijedlog konkretnih mjera.

- Iako Općina Centar nije nadležna, svakodnevno prati situaciju na terenu, a poduzet će sve potrebne aktivnosti da bi problem bio riješen - navode iz te općine.    

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.