MISTERIJA Samo špekulacije o zagonetki u Velikom parku

Zemlja tone zbog podzemnih voda, slijeganja tla ili nekadašnjeg toaleta

Niko ne zna ni zbog čega je zemlja potonula, a nadležni iz Općine dodatno su prostor ogradili metalnom žicom

A. TABAK
19.12.2018 06:59

Zbog sigurnosti prolaznika rupa prekrivena

Iako je jučer Općina Centar trebala dobiti smjernice iz Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS šta smije i može uraditi na ovom lokalitetu, koji je inače pod zaštitom Zavoda, još ništa nije poduzeto. Niko ne zna ni zbog čega je zemlja potonula, a nadležni iz Općine dodatno su prostor ogradili metalnom žicom. 

Mogući razlozi

No, u gradu se pojavljuju razne informacije i teorije o tome kako je rupa nastala. Tako se priča i to da je na ovoj lokaciji nekada bio javni toalet te da je možda i temelj tog objekta uzrok propadanja zemlje.

Mufid Garibija, arhitekta i dobar poznavalac historije grada, kazao nam je da postoji više mogućih razloga zbog kojih je nastala rupa.  

Prema njegovom mišljenju, udar koji se nedavno osjetio u Sarajevu, a za koji niko nije znao šta se, zapravo, desilo mogao je uzrokovati slijeganje terena, nakon čega se pojavila rupa.

Ispran teren

- Druga varijanta je veliko ispiranje tla. Ispod Parka protječu podzemne vode koje se slijevaju prema Marindvoru i Miljacki. I to bi mogao biti razlog. Na tom dijelu su jake podzemne vode, možda su isprale teren ispod, pa je tlo potonulo – rekao je Garibija.

Dacić: Istražiti uzroke  

Dok ljudi nagađaju zbog čega je nastala rupa duboka sedam metara, iz Općine kažu da čekaju smjernice iz Zavoda i da svakodnevno prate situaciju na terenu, iako nisu za to nadležni.  

Direktor Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Nervin Dacić kazao je za „Avaz“ da su pripremili određene smjernice šta hitno treba odraditi na samom lokalitetu te da će ih Općina Centar dobiti.

- Prvo treba fizički osigurati pukotinu da ne bi došlo do neželjenih situacija. Potom treba uraditi analizu i potražiti uzroke zbog čega je došlo do nastanka rupe u centru grada. Za taj posao trebalo bi angažirati geotehničare da se ispita zemljište kako bi se vidjelo zašto je došlo do urušavanja zemljišta – rekao je Dacić istaknuvši da je ovo prvi put da se susreće s ovakvim slučajem.

  • Rupa u Velikom parku i dalje plijeni pažnju prolaznika
    Rupa u Velikom parku i dalje plijeni pažnju prolaznika
NA VRH