HAOTIČNO

(UŽIVO) Drama na sjednici Skupštine KS: Zolj povukao nacrt budžeta

Sa sjednice Skupštine Kantona Sarajevo. A. Tabak

Piše: A. T.

19.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

19.31

Nakon što je završena i druga diskusija o nacrtu budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu koji je kritiziran od većine zastupnika premijer KS Adem Zolj (SDA) odlučio je povući nacrt budžeta sa sjednice, kao i prijedlog o njegovom izvršenju.

Predsjedavajući Konaković molio je Zolja da to ne radi kako bi se izbjegle katastrofalne posljedice povlačenja nacrta za građane Kantona Sarajevo te preklinjao i zastupnike SDA da to ne rade.

Premijer Adem Zolj nije se vratio za govornicu, a predsjedavajući Konaković tražio je pauzu od 15 minuta. 

15.25

Nacrtom budžeta KS koji je tokom dana prezentiran na sjednici Skupštine nije zadovoljan ni zastupnik Naše stranke Edin Forto, koji je kazao da je ovo budžet odlazeće vlade. On je istaknuo da je stekao osjećaj da oni nisu imali namjeru provoditi ovaj budžet kada su ga pisali.

- Mi ćemo raditi značajne korekcije. Budžet ćemo usvojiti do 31. januara, a vjerovatno ćemo imati potrebu za rebalansom u prvom dijelu godine. Budžet će pretrpjeti značajne izmjene. Zapošljavanje ćemo kontrolirati. Procjene na kojima je zasnovan ovaj budžet su malo preoptimistične u smislu punjenja budžeta, jer on je napuhan, prevelik je. Procjene su do septembra bile potpuno drugačije, 80 miliona razlike, šta se promijenilo u dva mjeseca, da bismo sada imali ovoliki iznos – kazao je Forto.

15.05

Na prvoj radnoj sjednici Skupštine KS očekuje se rasprava o nacrtu budžeta KS za 2019. godinu.

Zvonko Marić, zastupnik SBB-a, smatra da je budžet prepun slabosti te da se treba promijeniti puno toga kroz javnu raspravu i amandmane.

- Opet ukazujem na lošu metodologiju izrade ovakvog budžeta. Ovako mi možemo narednih 100 godina i ništa se neće promijeniti pošto se uglavnom te stavke prepisuju i ne radi se kao što se u svijetu radi. Treba dati ministarstvima da kandidiraju svoje projekte i na taj se način motiviraju ministri da rade svoj posao i ko ima najkvalitetnije projekte, neka to ministarstvo dobije i najviše novca. To će motivirati sve, a oni koji ne budu kreativni, neće znati da urade ništa i to će biti najbolja preporuka da ne budu više ministri – rekao je Marić.

Dodaje da ga najviše zabrinjavaju stavke i neodređenosti koje otvaraju prostor za manipulaciju. 

- Ne objašnjava se zašto se neki novac daje. Povećan je novac za putovanja. Ja sam u jednom trenutku rekao da počinjemo ličiti na putničku agenciju ili ćemo u okviru Skupštine i Vlade formirati neku svojevrsnu putničku agenciju da bismo znali gdje ćemo putovati, da nam se otvore više vidici jer bez toga, očigledno, mi nećemo izaći iz ovoga u čemu se nalazimo. Povećan je budžet premijeru KS za 100.000 KM. U strukturi ovog nacrta budžeta mora se puno toga promijeniti da bi se pratile mjere šestorke koje su dogovorene jer se, u suprotnom, neće realizirati – rekao je Marić. 

Istakao je da će podržati nacrt jer bi, kako kaže, u suprotnom, zaostajali u procesu i sasvim sigurno stali bi brojni projekti koje je šestorka dogovorila.

- Zato puštamo u proceduru da bismo popravili ono što nije dobro u ovom budžetu – rekao je Marić.


12.40

Na prvoj radnoj sjednici Skupštine KS ministar finansija Jasmin Halebić prezentirao je zastupnicima nacrt budžeta za 2019. godinu.

- Ministarstvo finansija provelo je sve potrebne procedure i obavilo konsultacije s budžetskim korisnicima. Uravnotežilo je prihodovnu i rashodovnu stranu budžeta, koji za narednu godinu iznosi 928.370.876 KM – rekao je Halebić.

Najznačajniji prihodi budžeta KS su porez na dobit preduzeća, porez na dohodak i prihodi od indirektnih poreza.

- Jedan dio zaduživanja je iz domaćeg finansiranja. U budžetu su sredstva povećana rebalansom. Mi se zadužujemo emisijom obveznica, a ne kod komercijalnih banaka – rekao je Halebić.

Prema njegovim riječima, 300.000 KM planirano je za opremanje Austrijske kuće, 3.000.000 KM za gradnju tramvajske pruge do Hrasnice, za podršku projektima ZOI '84 planirano 2.900.000 KM, za izgradnju Poslovnog centra Trnovo 900.000 KM, 300.000 KM za nabavku opreme za Opću bolnicu „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, 100.000 KM za izgradnju sportske dvorane u OŠ “Umihana Čuvidina“, za Narodno pozorište 2.000.000 KM, za Toplane 300.000 KM, 1.000.000 KM planirano je za deponiju u Smiljevićima.

Istakao je da za plaće i naknade zaposlenih ide 45,44 posto budžeta. Obaveze KS po osnovu tekućih otplata duga iznosit će blizu 29 miliona KM.

Prelaskom Univerziteta u Sarajevu na jedinstveni trezorski račun JRT KS, planirani su i prihodi Univerziteta u Sarajevu (UNSA), koji i dalje pripadaju isključivo Univerzitetu, kao vlastiti prihodi koje Univerzitet ostvaruje, u iznosu od 34,6 miliona KM, donacije UNSA-e iznose 868.068 KM, dok su transferi planirani u iznosu od 13.184.714 KM. Na osnovu navedenog, ukupni prihodi UNSA-e u Nacrtu budžeta KS za 2019. godinu iznose 48.741.012 KM.

Što se tiče planiranog broja zaposlenih, taj broje je 13.879, dok je u 2018. iznosio 10.772 radnika.

Prema riječima Halebića, najveći budžetski korisnik je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS. Za izgradnju Univerzitetske biblioteke planirano je 1.500.000 KM.

Za saniranje vrtića „Vjeverica“ i „Radost“ planirano je 300.000 KM.

Halebić je istakao da je u planu i zaduživanje od 35 miliona eura za projekt izgradnje saobraćajnice Prve transverzale za koju je procedura pokrenuta ove godine.

- Postepeno se smanjuje deficit. Opredjeljenje u našem ministarstvu i Vladi je da se poboljšanje budžeta usmjeri na izmirivanje obaveza. Što se tiče problema presuda, one se evidentiraju na banci sa kojom KS ima uspostavljenu saradnju i u ovom periodu mi smo više od 27 miliona utrošili na izmirivanje sudskih rješenja – dodao je Halebić.

Također je kazao da je ukupan dug KS 204.188.909 KM te da je on značajno smanjen.

10.39

Upravo je počela prva radna sjednica Skupštine KS na kojoj zastupnici trenutno postavljaju pitanja i inicijative.

Nakon zastupničkih pitanja, razmatrat će se Nacrt budžeta KS za 2019. godinu te Nacrt zakona o njegovom izvršavanju.

Također, na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o izboru predsjedavajućih, zamjenika predsjedavajućih i članova stalnih radnih tijela Skupštine KS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.