REAKCIJE

Lukić od građana izvlači gotovo milion maraka

Pokrenut ću inicijativu da se ova odredba stavi van snage, rekao Marić

Upozorenje postavljeno u haustorima zgrada uznemirilo građane

Piše: A. TABAK

22.12.2018

Upozorenje etažnim vlasnicima da moraju dostaviti dokaz o vlasništvu nad nekretninama do 31. decembra ili će u suprotnom platiti kaznu od 200 do 2.000 KM naišlo je na burne reakcije građana, ali i zastupnika u Skupštini KS. 

Budžetska kasa

Zastupnica Naše stranke Vildana Bešlija čak je na posljednjoj sjednici tražila od ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomira Lukića (SDA) da produži rok građanima za 25 dana. Bešlija je za „Avaz“ kazala da, ukoliko to ministar ne učini, ona će uraditi sve da se to odloži.

- 17 godina nisu ništa uradili po tom pitanju, sad su se sjetili pred kraj godine da treba napuniti budžetsku kasu. Prema meni, to nije uredu, jer nisu dali jasne instrukcije. Ponovo trebaju poslati na kućnu adresu ljudima obrazloženje na koji način trebaju postupiti – dodala je Bešlija.

Da se ovim potezom Lukića želi natjerati stanovništvo da plaća 10 KM izvadak iz knjige o vlasništvu, mišljenja je i Zvonko Marić, zastupnik SBB-a, koji je kazao da se ovdje „radi o haraču građanima, koji su redovno ispunjavali svoje obaveze“.

- Svaki predstavnik stanara, kao i upravitelj, zna ko živi u kojem stanu i ko je vlasnik. Zašto ta mjera da bi se dokazalo da Ministarstvo radi neki posao. Tu je skrivena namjera da se dodatno ubere novac od građana, da se diskriminiraju ljudi. Građani su uznemireni, nastala je opća pometnja – rekao je Marić, naglasivši da je ova mjera udar na džepove Sarajlija.

Evidencije ministarstva

Prema evidencijama resornog ministarstva, u KS ima gotovo 100.000 stanova. Ukoliko bi svaki od vlasnika ispoštovao zahtjev Lukića, te dostavio potvrdu koja košta 10 KM, građani bi bespotrebno dali skoro milion maraka.

Marić je zbog toga potcrtao da će podnijeti inicijativu kako bi se van snage stavila ova sporna odredba zakona na koji se Lukić poziva.

Veliki broj poziva građana

Zastupnica SDP-a u Skupštini Segmedina Srna-Bajramović kazala je da neslaganje zastupnika proizilazi iz poziva velikog broja građana koji nisu bili upoznati s obavezama iz zakona.

- Dužnost ministarstva je da nakon usvajanja zakona provede adekvatnu kampanju, što u ovom slučaju nije učinjeno. Veliki broj građana neće uspjeti izvršiti nejasne zakonske odredbe te stoga pozivamo ministra da odloži rok realizacije ove mjere – rekla je Srna-Bajramović.

Dodaje da je poseban problem i u tome što ne postoje dokazi koji ukazuju da upravitelji imaju razvijen sistem zaštite ličnih podataka što može biti ogroman problem ukoliko se kompletan proces zloupotrijebi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.