SEZONA GRIPE

Povišena temperatura, kašalj i upala grla najviše muče građane

Ostalo je još 500 doza vakcina protiv gripe od ukupno 7.000, rekao Šarkić

Mali broj sugrađana u Domu zdravlja Vrazova

Piše: N. GAZIVODA – E. PARLIĆ

22.12.2018

Čekaonice domova zdravlja proteklih dana posjetili su brojni građani KS. No, budući da je sezona gripe i prehlada, situacija nije zabrinjavajuća, što su nam potvrdili i iz „Domova zdravlja KS“. Ekipa „Avaza“ obišla je Dom zdravlja Vrazova. Kako su nam kazali, pacijenti se uglavnom javljaju zbog upala grla, curenja nosa, kašlja i povišene temperature, što su glavni simptomi sezonske gripe.

Nije alarmantno

Portparol „Doma zdravlja“ Kantona Sarajevo Arman Šarkić kazao je za „Avaz“ da stanje u ambulantama i domovima zdravlja nije zabrinjavajuće.  

- Epidemije gripe nema, ništa nije alarmantno i epidemijskih razmjera nema. Ostalo je još 500 besplatnih doza vakcina protiv gripe za rizične grupe od ukupno 7.000. Rizične grupe su u prvim danima obavile vakcinaciju i u suštini smo zadovoljni – rekao je Šarkić.

Dodao je da su januar i februar kritični mjeseci te da stoga poduzimaju sve mjere da budu spremni u slučaju epidemije.  

Pacijenticu Munibu Kriještorac sreli smo u Vrazovoj, a kazala nam je da je imala gripu i da je najvažnije imunitet jačati prirodnim putem.

- Preležala sam kući dva-tri dana jer sam imala temperaturu. Pila sam čaj svaki dan, špinovala šećer s mlijekom i puterom navečer, a ujutro sam pravila vruću limunadu, mislim da su prirodne metode liječenja najbolje – rekla je Kriještorac.

Najosjetljivija kategorija su djeca jer, kako nam roditelji kažu, čim se jedno dijete razboli u razredu, prehlada prelazi i na druge.

Ugrožena i djeca

Među roditeljima koji su doveli djecu na kontrolu sreli smo i Denisu Lekić, koja nam je kazala da se njena djevojčica bori s gripom već mjesec.

- Dobila je antibiotike za upalu i „flonidan“ za alergiju, ali nema promjena, čini mi se da je liječenje malo pogrešno. Danas očekujem samo opravdanje i idemo u školu, dvije sedmice nije išla – rekla je Lekić.

Liječenje na biljnoj bazi

Anesa Talić kazala nam je da je dovela ljekaru kćerku Ajšu koja je bolesna već dva dana.  

- Moja kćerkica ima upalu grla, nije bilo neke visoke temperature. Nema razloga za paniku jer su ovakve gripe očekivane u zimskom periodu. Preporuka ljekara je bila da liječenje bude na biljnoj bazi, dobile smo upute za žalfiju i analgetike po potrebi – rekla je Talić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.