GLAVNI GRAD BiH Vrši procjene utjecaja zagađenja na ljudsko zdravlje

Sarajevo dobiva novu modernu automatsku stanicu za monitoring kvaliteta zraka

Postavljena je na krovu Doma zdravlja Ilidža

Fena
28.12.2018 14:12

Nova stanica za monitoring kvaliteta zraka

Foto: Arhiv

Kantonalna mreža stanica za monitoring kvaliteta zraka bogatija je za novu modernu automatsku stanicu, što predstavlja u Bosni i Hercegovini najveću lokalnu mrežu - pet automatskih stanica.

Stanica je postavljena na krovu Doma zdravlja Ilidža i namjena je da nastavi kontinuirani monitoring, za početak koncentracije sumpordioksida i PM10 čestica koji su u sastavu obaveznog zakonskog monitoringa kvaliteta zraka, meteroloških parametara.

Analizator koji prati koncentraciju PM10 čestica istovremeno prati i frakcije PM4, PM1, PM2,5 kao i totalne suspendirane čestice, što predstavlja značajno unapređenje ne samo monitoringa već i procjene utjecaja zagađenja zraka na ljudsko zdravlje.

Prema početnim podacima, udio PM1 u PM10 je veći od 90 posto u zimskom periodu, što je vrlo značajna informacija kada je u pitanju zaštita zdravlja građana Kantona Sarajevo.

Stanica je, također, opremljena kalibracionom jedinicom s kalibracionim plinom za redovnu provjeru rada analizatora,  što je zajedničko za sve stanice u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz Pres-službe KS. 

NA VRH