GLAVNI GRAD BIH

Sarajevo dobiva novu modernu automatsku stanicu za monitoring kvaliteta zraka

Postavljena je na krovu Doma zdravlja Ilidža

Nova stanica za monitoring kvaliteta zraka. Arhiv

Fena

28.12.2018

Kantonalna mreža stanica za monitoring kvaliteta zraka bogatija je za novu modernu automatsku stanicu, što predstavlja u Bosni i Hercegovini najveću lokalnu mrežu - pet automatskih stanica.

Stanica je postavljena na krovu Doma zdravlja Ilidža i namjena je da nastavi kontinuirani monitoring, za početak koncentracije sumpordioksida i PM10 čestica koji su u sastavu obaveznog zakonskog monitoringa kvaliteta zraka, meteroloških parametara.

Analizator koji prati koncentraciju PM10 čestica istovremeno prati i frakcije PM4, PM1, PM2,5 kao i totalne suspendirane čestice, što predstavlja značajno unapređenje ne samo monitoringa već i procjene utjecaja zagađenja zraka na ljudsko zdravlje.

Prema početnim podacima, udio PM1 u PM10 je veći od 90 posto u zimskom periodu, što je vrlo značajna informacija kada je u pitanju zaštita zdravlja građana Kantona Sarajevo.

Stanica je, također, opremljena kalibracionom jedinicom s kalibracionim plinom za redovnu provjeru rada analizatora,  što je zajedničko za sve stanice u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz Pres-službe KS. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.