ODLUKE

Usvojen budžet Općine Novi Grad Sarajevo za 2019. u iznosu od 41.825.000 KM

Osim kapitalnih projekata i projekata iz oblasti cestovne infrastrukture, izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže u koje se svake godine izdvajaju najveća budžetska sredstva

OV Novi Grad: Značajna sredstva za parkinge. Arhiv

FENA

31.12.2018

Vijećnici Općinskog vijeća Općine Novi Grad Sarajevo usvojili su budžet za 2019. godinu u iznosu od 41.825.000 KM.

Sastavni dio budžeta čine vrlo važni projekti koji se odnose na poboljšanje uvjeta života građana općine Novi Grad. Osim kapitalnih i projekata iz oblasti cestovne infrastrukture, izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže, u koje se svake godine izdvajaju najveća budžetska sredstva, u budžetu za iduću godinu planirana su 2,5 milona KM za rješavanje problema saobraćaja u stanju mirovanja.

Planirano je da se projektiraju dvije etažne garaže u B i C fazi Alipašinog Polja, a u idućoj godini osigurana su sredstva za izgradnju jedne sa oko 280 parking mjesta, dok bi u 2020. bila izgrađena i druga, a osim garaža, značajna finansijska sredstva bit će uložena u parkinge. To podrazumijeva sanaciju znatnog dijela rasvjete na parkinzima koji su u velikoj mjeri mračni, što predstavlja jedan od problema, te horizontalne signalizacije na parkinzima koji se nalaze u velikim stambenim naseljima. Osim toga, radit će se i proširenje parkinga i sanacija oštećenja na njima, a osim toga, u saradnji sa Policijskom upravom, krenut će se u postavljanje videonadzora na jednom broju parkinga, gdje postoji situacija da građani izbjegavaju parkirati svoja vozila na mjestima predviđenim za to, jer su loše osvijetljeni ili se boje za sigurnost svojih automobila.

Također, uvećana su i sredstva kojima Općina pomaže rad Četvrte PU, s obzirom na to da se u oktobru ove godine dogodio tragičan događaj u kojem su živote izgubila dvojica policijskih službenika, grant Četvrtoj PU sa 50.000 KM povećan je na 300.000 KM. To će biti doprinos ove lokalne zajednice da se najveći dio ulaza i izlaza iz grada, prometnih raskrsnica na području naše općine stavi pod videonadzor.

Nastavit će se i izgradnja sportske dvorane pored OŠ „Umihana Čuvidina“, gdje su radovi u toku, kao i druga faza izgradnje bazena na Dobrinji. U narednoj godini započet će rekonstrukcija i proširenje ulice Džemala Bijedića, koja će se raditi zajedno za Direkcijom za puteve Kantona Sarajevo, a krenut će se s prvom dionicom, od 9. tansverzale pa do raskrsnice kod preduzeća „Gras“, gdje se dionica treba u potpunosti rekonstruirati i proširiti sa dvije na četiri kolovozne trake.

Također će biti nastavljena realizacija programa podsticaja privredi, zatim socijalnih programa od pomoći teško oboljelim građanima, pomoći nezaposlenim porodiljama, za koje Općina mjesečno izdvaja dodatnih po 50 KM, zatim podrška porodicama koje dobiju treće i svako naredno dijete, pomoć za vantjelesnu oplodnju i sl.

Gotovo pola miliona konvertibilnih maraka planirano je za stipendiranje učenika i studenata, a nastavit će se i sa podrškom sportu i kulturnim projektima na području općine Novi Grad Sarajevo, saopćeno je iz te općine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.