TRADICIONALNI USPON

Vrh Trebevića osvojila 142 planinara

Ovim usponom označili smo početak sezone planinarenja u BiH i želja nam je da se razvija planinarstvo, rekao Šabić

Učesnici pohoda okupili se kod hotela „Pino“

Piše: D. B.

3.1.2019

U organizaciji Stanice planinarskih vodiča Sarajevo prvog dana ove godine realiziran je novogodišnji uspon planinara na najviši vrh Trebevića Sofe na 1.629 metara nadmorske visine. Tako je nastavljena dugogodišnja tradicija penjanja planinara svakog prvog januara na najviši vrh olimpijske ljepotice.

Zimski uvjeti 

Kako su kazali iz Stanice, u manifestaciji ne učestvuju samo planinari iz našeg grada nego i gosti iz cijele BiH, članovi više od 20 planinarskih društava. 

- Družili su se planinari iz Brčkog, Gračanice, Konjica, Jablanice, Zenice, Kaknja, Visokog, Lukavice, sa Sokoca... Planinari su se okupili ispred hotela „Pino Nature“ i nastavili uspon pravcem Ravne – Dobra voda – vrh Sofe. Uz vedro i ugodno vrijeme i prave zimske uvjete, za tri i po sata na vrh su se popela 142 planinara – kazao je planinarski vodič Husein Šabić. 

Svi učesnici pohoda imali su priliku da s jednog mjesta vide i neke od najljepših bh. planina, Romaniju, Jahorinu, Bjelašnicu i Igman. Glavni vodič uspona bio je Braco Babić uz asistenciju i pomoć 11 vodiča iz sastava Stanice planinarskih vodiča Sarajevo.


Vodič je bio Braco Babić uz asistenciju i pomoć 11 kolega

Nova prijateljstva

- Ovim usponom označili smo početak sezone planinarenja u BiH i želja nam je da se razvija planinarstvo, čuvamo okolinu i prije svega brinemo o našem zdravlju. Zato ističemo i ovu priliku stvaranja novih prijateljstava i dogovora za naredne susrete i pohode na bh. planine – naveo je Šabić.

Prvi uspon 1950. godine

Kako su kazali iz Stanice, prvi put ovakav uspon održan je 1. januara 1950. godine u organizaciji Sarajevskih planinarskih društava, a prekidan je samo u periodu od 1993. do 1996. godine za vrijeme agresije na BiH. Međutim, odmah 1. januara 1997. tradicija je nastavljena.


Planinari iz brojnih bh. društava na vrhu olimpijske ljepotice

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.