NEVOLJE Iako iz komunalnih preduzeća tvrde da su svi na terenu

Sarajevo: Otežano kretanje pješacima, problemi sa saobraćajem u padinskim naseljima

Zbog lomova ekstremiteta i uganuća u posljednja 24 sata javilo im se 37 pacijenata

N. GAZIVODA - A. ŠAHINOVIĆ

I jučer je najteže bilo pješacima


Snijeg koji je i jučer neprestano padao zadaje glavobolje građanima. Vozači su ponovo bili na mukama, posebno u padinskim dijelovima, ali ipak najteže je bilo pješacima. Trotoari su zatrpani snijegom ispod kojeg se nalaze naslage leda. Staze su klizave i neprohodne. Iako su ekipe zimskih službi preduzeća „Rad“, „Park“ i drugih firmi na terenu, građani nisu u potpunosti zadovoljni zimskim održavanjem.

Problem poledica

Zbog klizavih pješačkih staza i jučer je Hitna pomoć imala mnogo posla. Kako su nam kazali dežurni ljekari, zbog lomova ekstremiteta i uganuća u posljednja 24 sata javilo im se 37 pacijenata.

Građani kažu da se u mnogim dijelovima grada moraju kretati glavnom cestom, jer trotoari nisu prohodni. To nam je potvrdila i Jasminka Dautović, koju smo zatekli ispred Druge gimnazije.

Građane posebno zabrinjava poledica, jer se mogu okliznuti i povrijediti. Ramiz Holjan smatra da prigradski dijelovi nisu dovoljno čisti. Jučer smo sreli i Avdu Durmića, koji smatra da bi preduzeće „Rad“ trebalo imati puno više radnika od 150.

- Osim toga, i građani trebaju pomoći. Snage „Rada“ nisu dovoljne, svi trebamo da se uključimo i pomognemo u čišćenju. Svako treba da očisti barem ispred svog ulaza – kazao je Durmić.

Ilija Moro je upozorio svoje sugrađane da se pažljivije kreću, da ne bi došlo do povreda.

- Snijeg je iznenada pao pa nisu još stigli očistiti trotoare, ne bojim se leda zato što ja polako idem, penzioner sam, nemam gdje da žurim. Samo polako i sigurno – rekao je Moro.

I dalje je na terenu 150 radnika preduzeća „Rad“ i gotovo 60 vozila. Portparol „Parka“ Aldijana Hamza nam je kazala da su očišćene velike površine koje su u njihovoj nadležnosti.

- Od jutros je kompletna ekipa na terenu, radi se i ručno i mašinsko čišćenje, 95 posto posla je urađeno. Otresen je snijeg s krošnji i ukrasnog grmlja, a prioritet su mlade stabljike. Pokupljeno je smeće, tako da smo danas nastavili uobičajenom dinamikom – kazala je Hamza.

Gradski prijevoz

Iz „Grasa“ su nam kazali da se javni gradski prijevoz odvija otežano, posebno u padinskim dijelovima.

- Od jutarnjih sati skraćeno saobraćaju autobuske linije za Kobiljaču do Rakovice i za Gornje Velešiće do Donjih Velešića, te minibuska linija za Rječicu do stare okretnice – naveli su iz GRAS-a.

Aida Prolaz iz „Centrotransa“ rekla nam je da njihovi vozači nisu imali problema te da autobusi uredno saobraćaju.

„Kristal“ čisti parkove

U Spomen-parku „Mirza Delibašić i Davorin Popović“ zatekli smo ekipu preduzeća „Kristal“ koja je uklanjala snijeg. 

Ovo preduzeće, kako su nam kazali radnici, angažirala je Gradska uprava da pomogne zimskim službama.

NA VRH

Podijeli članak na