STARO SARAJEVO

Gradonačelnik Fadilpašić formirao prvu srednju školu

Učiteljska škola, tada nazvana Muška preparandija, izgrađena je 1892. godine

Gimnazija sa starih razglednica

M. DAKIĆ

6.1.2019

Dolazak Austro-Ugarske najavio je veliki razvoj Sarajeva, ne samo u graditeljstvu nego i u ostalim segmentima života. Tako će se odmah po imenovanju slavnog gradonačelnika Fadilpašića formirati prva srednja škola na ovim prostorima. Izgrađena je 1892. godine. Koliko je važno bilo da se osnuje, najbolji je pokazatelj da je formirana ukazom Zemaljske vlade i posebnom odlukom tadašnjeg cara Franje Josipa.  

- To se desilo samo godinu poslije dolaska carevine, odnosno davne 1879. godine. Pošto je škola osnovana carskom odlukom, nosila je i ime Carska-kraljevska realna gimnazija – započinje priču Mufid Garibija, sarajevski arhitekta i dobar poznavalac historije grada.

Trajno rješenje

Gradske vlasti neće se zaustaviti samo na tome, nego će nastaviti širiti obrazovanje u svim segmentima. Koliko je ta prva srednja škola, danas Prva gimnazija, bila napredna pokazuje i činjenica da je odmah poslije osnivanja na jednom takmičenju na nivou cijelog Carstva zauzela drugo mjesto, ispred brojnih škola Beča, Pešte i drugih velikih gradova. Takvi rezultati na samom početku rada škole nadahnuli su gradsku vlast da što prije trajno riješi i pitanje smještaja ove škole, tj. da napravi poseban objekt za nju.

- Za lokaciju je uzet prostor odmah pored nekadašnjeg Oficirskog kasina, tj. današnjeg Doma oružanih snaga. Zgradu je projektirao Karl Paržik, a otvorena je 1889. godine. Neće se gradske vlasti zaustaviti tu, nego će u kratkom vremenu od nekoliko godina u neposrednoj blizini formirati još dvije škole, jednu s desne, a drugu s lijeve strane. Tako će isti projektant u isto vrijeme praviti i Učiteljsku školu, tada nazvanu Muška preparandija. Izgrađena je 1892. godine, a danas je u tom objektu smještena Osnovna škola „Safvet-beg Bašagić“. S druge, desne strane Carske gimnazije, godinu kasnije izgrađena je Srednja škola primijenjene umjetnosti – pojašnjava Garibija.

Ratni dnevnik 

Taj obrazovni centar Sarajeva arhitekta Paržik radio je u neorenesansnom stilu, a dvorište škola je zaokruženo igralištem danas poznatim kao Metalac. U tom su dvorištu napravljeni prvi koraci brojnih sportova u našem gradu, posebno hokeja na ledu, a tu su se kotrljale i prve fudbalske krpenjače u našem gradu. Te tri škole u nizu ostale su jedinstven primjer kod nas, ali i šire.

Njihovi kvalitetni obrazovni programi i vrhunsko nastavno osoblje će podići brojne generacije, a među njima i mnoge poznate ličnosti Sarajeva. Rijedak je primjer u svijetu da iz jedne škole izrone čak dva nobelovca i to Ivo Andrić i Vladimir Prelog.

- Iz ovog obrazovnog kvarta izašli su Safvet-beg Bašagić, Isak Samokovlija, Petar Kočić, Vojo Dimitrijević i mnogi drugi. Osnovna škola će biti prepoznatljiva i po tome što će jedna učenica za svoj ratni dnevnik pisan tokom opsade Sarajeva dobiti posebnu nagradu, a njen dnevnik će se štampati u rekordnih milion primjeraka, što je za bosanske uvjete nedostižno. Ta djevojka imala je 14 godina, a zvala se Zlata Filipović. Srednja likovna škola postat će rasadnik budućih slikara i dizajnera. Upravo će ona biti temelj osnivanja sarajevske Likovne akademije.

 Premještanje ćuprije 

- Lijepo je kazati da je cijeli ovaj arhitektonski prostor i ulica dobio ime Gimnazijska. Završetak gradnje kompleksa obilježilo je premještanje ćuprije Drvenije. Naime, 1898. godine Drvenija je prenesena ispred Vijećnice na mjesto gdje se danas nalazi. Kada je prenesena i kada je povezala kompleks škola s drugom obalom, dobila je naziv Gimnazijski most – navodi Garibija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.