PROBLEMI

Specijalci traže spomenik, a Ajnadžić ne da tenk u parku

Nudimo botaničku baštu sa spomen-obilježjem na kojem bi bila ispisana imena poginulih specijalaca s fontanom i mobilijarom i to sve džaba, rekao Ajnadžić

Odred policije „Bosna“ namjerava kupiti zemljište u parku Druge gimnazije

Piše: A. TABAK

11.1.2019

Udruženje veterana Odreda policije „Bosna“ skoro četiri godine čeka na gradnju spomenika bosanskim specijalcima u parku kod Druge gimnazije. Vođa projekta Muhamed Gafić kazao je za „Avaz“ da im problem stvara građevinska dozvola koju im načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić još nije izdao. Kako bi dobili tu dozvolu, Gafić ističe da moraju platiti 167.000 KM za lokaciju od 200 kvadrata. 

Divlje jedinice 

- Od dobivanja dozvola pa do danas pokušavamo uvjeriti Općinu i načelnika da je to neprimjereno i da do sada niko nije za spomenik od značaja za Grad Sarajevo platio ni marku. Mi sada trenutno nemamo taj novac, ali radimo na tome da ga prikupimo i da platimo tu zemlju – rekao je Gafić, naglasivši da je sramotno zatražiti taj novac.

Iako su, kako kaže, s dobivenom urbanističkom saglasnošću mogli krenuti u izgradnju, Gafić ističe da nisu htjeli ništa raditi bez građevinske dozvole.

- Nećemo ništa ilegalno raditi jer mi smo bili legalna policijska jedinica. Nismo bili nikakve divlje jedinice u ratu pa zato hoćemo i u miru da to uradimo na pristojan način. General Ajnadžić je u ratu bio naš brat po oružju, a sad nam on ne dozvoljava da postavimo spomenik – rekao je Gafić.

Navodi da su angažirali i advokata koji će istražiti sve pravne i legalne načine dobivanja građevinske dozvole, potcrtavši da neće odustati od svoje ideje.

S druge strane, načelnik Ajnadžić kaže da su ponudili Udruženju da izgradi spomenik u parku Druge gimnazije, ali bez tenka ili, u suprotnom, da plate zemljište 167.000 KM.

Više kvadrata

- Ne može biti tenk u parku. Vijeće je izglasalo takvu odluku. Ali nudimo im u jednom dijelu parka botaničku baštu sa spomen- obilježjem na kojem bi bila ispisana sva imena poginulih specijalaca s fontanom i mobilijarom. Dobili bi puno više kvadrata nego što je ovo. A što se tiče tenka, predlažem da bude na ulazu u Sarajevo i osvijetlit ćemo ga sa svih strana – rekao je Ajnadžić, istakavši da ne vidi razlog zašto da kupuju zemljište za 167.000 KM ako mogu dobiti sve džaba.

Zid s imenima poginulih specijalaca

Idejno rješenje za spomenik uradio je poznati umjetnik Nebojša Šerić Šoba. Prema tom prijedlogu, grupa bh. specijalaca nalazila bi se na uništenom neprijateljskom tenku i proslavljala pobjedu. Gafić je istakao da će, osim tenka koji već imaju na spomeniku, biti i zid na kojem će biti ispisani stihovi Maka Dizdara i poruka Udruženja. U centralnom dijelu bit će ispisana imena specijalaca kao i imena njihovih majki i očeva, te godina rođenja i smrti. 


Idejno rješenje spomenika

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.