RAZGOVOR

Sanjin Mašić: Neki misle da me opsjeo zloduh

On je jedan u nizu mladih umjetnika koji su odlučili samostalno svoja djela štampati i prodavati

Planira izdati i grafičku novelu

A. SPREČAKOVIĆ

11.1.2019

Sanjin Mašić nije nepoznato lice Sarajlijama koji u toplim danima odluče da se prošetaju uz obalu Miljacke ispred Akademije likovnih umjetnosti. Može se vidjeti s otvorenim koferom u kojem stoje uredno posloženi primjerci njegove knjige karikatura nazvane „100-1“. On je još jedan u nizu mladih umjetnika koji su odlučili zaobići tradicionalno izdavaštvo i svoja djela štampati i prodavati sami.

Za svoju do sada jedinu knjigu Sanjin kaže da je koncept od 99 crteža karikatura svjetskih umjetnika, a stota karikatura je njegova. Stavio ju je simbolično „u minus“ jer sebe ne ubraja u, kako kaže, svjetsku ligu.

Kućna prašina

Kako je došlo do ideje za ovu knjigu?

- Prije nekoliko godina radio sam kao dizajner i dopisnik za jedan web magazin, koji se bavio pisanjem o naučnicima i umjetnicima i nije se uklapalo da uz te tekstove radim ilustracije i karikature likova o kojima pišu ti tekstovi. U jednom momentu sam počeo da crtam za svoj gušt karikature umjetnika koje cijenim. Nakon nekoliko izložbi i dosta prodanih printova crteža, odlučio sam da taj ciklus objedinim u formi knjige i kao takvo prodajem preko interneta i na ulici.

Sve veći broj bh. umjetnika odlučuje da samostalno izdaje ili izlaže svoja djela. Mislite li da je u tome budućnost?

- Kada sam shvatio da će moji radovi biti dobri drugovi s kućnom prašinom, odlučio sam se na ovaj korak samoizdavaštva i promocije putem društvenih mreža. Jedino sam ovako uspio privući pažnju određenog broja ljudi. I to je put koji ja trenutno poznajem.

Može li se priča ispričati bolje riječima ili slikom?

- Moć slike, ako je dobro urađena, uvijek je efikasnija i impresivnija jer se lakše vizuelno apsorbira, dok se za riječ mora biti s više slušnog fokusa i čitalačke pažnje.

Grafička novela

S kojim se predrasudama o sebi kao karikaturisti susrećete?

- Najveći utisak mi je ostavila jedna predrasuda da me opsjeo neki zloduh te mi iskrivio percepciju gledanja na ljude koje sam nacrtao tako nerealno.

Planirate li se u budućnosti baviti drugim vidovima likovne umjetnosti?

- Trenutno je u fazi grafička novela bez teksta. Za sada sadrži dvije kratke nadrealne horor priče.

Koliko je bh. javnost uopće zainteresirana za likovnu i vizuelnu umjetnost?

- Uvijek ima zainteresiranih jer, da nema, vjerovatno ne bismo ni razgovarali sada. Ja trenutno mogu da zaradim, ali ne mogu da živim. Uvijek mora nešto još dodatno da se radi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.