PORUKE

GSS na Bjelašnici i Igmanu organizira potrage za izgubljenim skijašima

FENA

Fena

11.1.2019

GSS – stanica Sarajevo na skijalištu organizira potrage za izgubljenim skijašima, vrši pružanje prve pomoći povrijeđenim licima te organizuje transport povrijeđenih do zdravstvene ustanove. 

Zbog prirode skijaškog sporta, povrede su dosta česte i nerijetko prilično ozbiljne, što zahtjeva brzo lociranje povrijeđenog i pružanje neophodne prve pomoći, navode iz GSS-a.

Uz održavanje i poboljšanje fizičke kondicije prije ski sezone, skijašima i borderima sa savjetuje da se dobro zagriju i razgibaju prije prve dnevne vožnje, jer je polazak na „hladno“ najčešći uzrok povreda. Važno je odabrati stazu koja je u skladu sa skijaškim znanjem, a ne preporučuje se zaustavljanje i odmaranje na sredini staze, već sa strane.

Brzinu vožnje treba prilagoditi svom znanju, vremenskim uslovima i situaciji na stazi.

Prije početka sezone ili na svakih 5 do 7 skijaških dana treba provjeriti stanje opreme, treba prilagoditi podlogu i kantne (rubnike), provjeriti ispravnost i podešenost vezova prema tjelesnoj težini i znanju skijanja. Skijaška cipela (pancerica) ne smije da bude velika, i da peta šeta (gore-dole; lijevo-desno) u njoj, navode iz GSS-a.

Upozoravaju da loša i zastarjela oprema za skijanje/bordanje može biti uzrok povrede, prije svega, loši vezovi koji se ne otvaraju na vrijeme, veliki broj cipele, tupi rubnici na skijama...

Skijaši moraju poštovati oznake, upozorenja i informacije na skijalištu. Većina nesreća se događa početkom ili krajem dana zbog umora, ističe GSS Stanica Sarajevo.

Kada skijaš ili border osjeti umor i utrnutost nogu preporuka je da prestane sa skijanjem ili bordanjem te napravi pauzu. Upozorava se da je skijanje van staza je posebno nezgodno.

Ako skijaš ili border naiđe na povrijeđenog, treba to mjesto obilježite ubadanjam štapova i ukrštanjem skija iznad povrijeđenog kako drugi skijaši ne bi naletjeli, pogotovo u uslovima slabe vidljivosti. Jedina stvar koja može da se uradi na licu mjesta je neka vrsta utopljavanja povrijeđenog. Odmah treba obavijestite Gorsku službu spašavanja na dežurni telefon, čiji članovi stalno patroliraju stazama ili obavijestiti bilo koga iz ski centra koji će sa spasiocima stupiti u kontakt radio vezom.

Bitno je precizno uočiti mjesto nesreće i povrijeđenog na stazi kako se ne bi desilo da spasioci traže povrijeđenog više od 15 minuta po planini samo zbog loše procjene mjesta povrede, navode iz GSS Stanice Sarajevo.

U slučaju gubljenja u planini poslije prestanka rada žičara, savjet je da se na ulazi u šumu kako bi se zagrijali, jer je onda teže doći do osobe koju treba spasiti. Savjet je držati se neke staze ili puta uz skijašku stazu.

Prilikom poziva Gorskoj službi spašavanja – stanica Sarajevo potrebno je navesti tačnu lokaciju gdje se nalazi osoba koj je potrebna pomoć uz opis o kakvoj nesreći se radi i sačekati da spasioci dođu.

U slučaju potrebe za pomoć na skijaškoj stazi, kao i u bilo kojoj situaciji vezanoj za kretanje, boravak i opasnosti u planini, treba pozvati spasioce Gorske službe spašavanja – stanica Sarajevo na brojeve telefona: Bjelašnica/Igman Ski: +387 61 214 351, dežurni telefon (24/7): +387 62 654 456 ili Operativni centar CZKS: 121.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.