CENTAR

Kosi lift ne radi do daljnjeg

Kosi lift ne može biti stavljen u funkciju, Općina Centar nema pravnih mogućnosti da preuzme upravljanje nad liftom, navedeno je u obavijesti

Gradnja lifta zvanično okončana 31. decembra

B. VULOVIĆ

15.1.2019

Iako je gradnja novog kosog lifta na Ciglanama završena krajem prošle godine, stanovnici ovog naselja ipak ga neće moći koristiti do daljnjeg. Obavijest o tome Općina Centar postavila je na objekt predviđen za naplatu karata.

Pravne mogućnosti

U obavještenju je navedeno da kosi lift ne može početi s radom zato što se još ne zna ko će njime upravljati.

- Kosi lift ne može biti stavljen u funkciju do daljnjeg. Općina Centar, u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja, finansirala je gradnju novog lifta, ali ova lokalna zajednica nema pravnih mogućnosti da preuzme upravljanje. Tim povodom, općinska administracija, u saradnji s Vladom, intenzivno radi na pronalasku rješenja – navodi se u obavještenju Općine.

Ekipa “Dnevnog avaza” jučer je u blizini početne stanice lifta, u ulici Husrefa Redžića, zatekla nezadovoljne stanovnike, koji su ogorčeni obavještenjem.

- Nezamislivo mi je da ne znaju ko će upravljati liftom. O tome se trebalo razmišljati ranije. Ovaj problem ne traje od jučer, već decenijama. Penzionerka sam i teško mi je da se penjem stepenicama – kazala je Tanja Vulević.

Obavijest je uznemirila i Hidu Arslanagića, koji nam se požalio kako se svakodnevno po nekoliko puta penje i silazi niz stepenice.

Riješen problem

- Razočarala me ova obavijest. Mislio sam da se problem konačno riješio, ali nažalost, nije tako. Ja sam barem još pokretan, ali šta je sa mojim prijateljima, penzionerima, koji zbog zdravstvenih problema ne mogu izaći iz stanova - kazao je Arslanagić.

Gradnja koštala 825.000 KM

Gradnju lifta zajednički su finansirale Općina Centar i Vlada Kantona Sarajevo. Od ukupnog iznosa troškova gradnje Općina je osigurala 525.000 KM, a Vlada 300.000 maraka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.