SRAMOTNO

Ko je kriv za haos zbog uvjerenja

Ministrica Bogunić izdala naredbu da se zbog problema nastalog kod upisivanja maternjeg jezika obustavi izdavanje uvjerenja učenicima o završenom polugodištu

Osim osnovaca, i učenici srednjih škola neće dobiti uvjerenje

Piše: A. T.

16.1.2019

Izdavanje uvjerenja učenicima o ostvarenom uspjehu na kraju prvog polugodišta obustavljeno je u svim osnovnim i srednjim školama. Naredila je to ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS Zineta Bogunić, koja je jučer uputila instrukciju direktorima škola da podjelu ovjerenja obustave dok ne dobiju nove upute. Na ovaj potez Bogunić se, kako je navela u instrukciji, odlučila iz razloga što su u nekim školama već podijeljena uvjerenja, ali bez konsultacija s njom.

Anketni listić 

Haos je, inače, nastao zbog instrukcije sada već bivšeg ministra Elvira Kazazovića (SDA) da se djeci u knjižice, umjesto B/H/S jezik, upisuje samo jedan od tri zvanična jezika. To je zbunilo roditelje, učenike i nastavnike.

Haos je pak nastao prije nekoliko dana jer u nekim školama određeni broj učenika čiji se roditelji nisu izjasnili za jedan od tri zvanična jezika nije dobio uvjerenje, što je naišlo na oštru reakciju javnosti.

Aida Koluder-Agić, majka djeteta koje pohađa OŠ “Musa Ćazim Ćatić“ i koje nije dobilo uvjerenje, tvrdi da se radi o diskriminaciji te da je cijelo odjeljenje drugog razreda ostalo bez uvjerenja.

- Mi smo popunili taj anketni listić i zaokružili da želimo da naša djeca uče sva tri jezika kako se ne bi mijenjala struktura našeg razreda i kako nijedno dijete ne bi bilo diskriminirano. Međutim, ako je pola Kantona dobilo knjižice, a pola nije, to je apsolutna diskriminacija. Sad me brine da li ćemo imati u KS apartheid koji bi se odnosio, ne više na dvije škole pod jednim krovom, već tri škole pod jednim krovom – rekla je Koluder-Agić.

Osim škole „Musa Ćazim Ćatić“, oko 20 učenika OŠ „Kovačići“, također, nije dobilo uvjerenje. To nam je potvrdila i direktorica ove škole Nađa Pejak istakavši da učenici nisu dobili uvjerenje iz razloga što su njihovi roditelji zaokružili sva tri jezika ili uopće nisu popunili anketu.

Dodatne upute 

- Poslat ćemo upit Ministarstvu da vidimo šta dalje, jer izgleda da smo trebali pitati ministricu u vezi s podjelom uvjerenja, što do sada nikad nije bila praksa. Uvijek smo dijelili uvjerenja bez ikakve dodatne upute. Sada moramo vidjeti da li će djeca koja su dobila uvjerenja morati ih vraćati nazad, a imamo i nekoliko odštampanih uvjerenja koja učenici nisu podigli, a koja nećemo dijeliti do daljnjeg – rekla je Pejak.

Ministrica Bogunić, koja nije odgovarala na naše pozive, održat će danas pres-konferenciju na kojoj bi trebala sve objasniti i dati upute roditeljima i školama.

Sivro: Bivši ministar napravio problem

Predsjednik Sindikata osnovnog i predškolskog odgoja i obrazovanja Saudin Sivro kazao je da se radi o politikantstvu te da je političko-ideološke barijere trebalo prevazići u interesu učenika i završiti ovu priču i izdati uvjerenja djeci.

- Ako je već bivši ministar Elvir Kazazović napravio problem s anketom, nije trebalo ići preko leđa djece. Djeca koja su došla u škole kako bi dobila uvjerenja doživjela su stres. Kad su već anketirali roditelje, trebali su u anketi navesti da svi roditelji koji se nisu izjasnili snose odgovornost te da njihova djeca neće dobiti uvjerenje. A sada ispaštaju čak i djeca roditelja koji su se izjasnili za samo jedan jezik – rekao je Sivro.

Ministrica Bogunić izdala naređenje

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.